«Кожен повернеться додому, ми робимо для цього все» – Стефанчук про політвʼязнів та полонених

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук на другому парламентському саміті «Кримська платформа» в Празі, 24 жовтня 2023 року

Українська влада робить усе, щоб звільнити усіх полонених, які нині незаконно перебувають у РФ чи на окупованих нею територіях. Про це голова Верховної Ради Руслан Стефанчук сказав 24 жовтня, відповідаючи на запитання Радіо Свобода про те, чи зможуть цивільні політвʼязні, які незаконно утримуються в Криму, бути звільненими до повної деокупації півострова.

«Для України життя людини та її здоровʼя насправді є найвищою цінністю. І ви бачите як багато сьогодні і президент України, і військові, і спецслужби витрачаються на те, щоб кожен українець, який перебуває в полоні, неважливо, чи військовий, чи цивільний, якомога швидше повернувся додому. І я глибоко переконаний, що ми не ділимо людей на військових та невійськових. Кожен з них українець. І я думаю, що в одному з таких обмінів ми обовʼязково побачимо всіх, хто незаконно був вивезений з України та утримується незаконно в РФ, але повернеться додому. Це стосується всіх – і затриманих кримських татар, і затриманих осіб, які перебувають незаконно у вʼязниці, і депортованих українських дітей, які були вивезені з території України, і українських військових, які перебувають у полоні в Росії. Кожен повернеться додому, ми робимо для цього все», – заявив спікер українського парламенту на другому парламентському саміті «Кримська платформа» у Празі.

Раніше правозахисники Центру прав людини ZMINA та Кримської правозахисної групи, які також брали участь у саміті «Кримська платформа», порушували питання про те, що Росія та Україна доволі регулярно проводять обміни військовополонених, але рідше на обмін потрапляють цивільні люди, в тому числі політвʼязні в окупованому Криму.

Згідно з останньою інформацією представництва президента України в АР Крим, РФ незаконно утримує 181 українського політв’язня. Серед них є фрилансер проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії Владислав Єсипенко.

10 березня 2021 року Владислав Єсипенко перестав виходити на зв’язок із рідними – невдовзі стало відомо, що ФСБ Росії затримала чоловіка, звинувативши його у «звʼязках з українськими спецслужбами» та «зберіганні та перевезенні боєприпасів».

16 лютого 2022 року російський суддя в Криму Длявер Берберов засудив Єсипенка до 6 років позбавлення волі в колонії загального режиму та штрафу на суму 110 тисяч рублів. Російське обвинувачення вимагало для Єсипенка 11 років позбавлення волі.

Ініційований Україною міжнародний координаційний механізм «Кримська платформа» був започаткований на установчому саміті в Києві в серпні 2021 року. Мета платформи – збереження уваги до Криму в міжнародному порядку денному, захист прав людини в Криму, сприяння деокупації півострова тощо.

Форум