У ЗСУ є просування на фронті, Росія активізує мобілізаційні зусилля: аналіз ISW

Читать на русском

У ЗСУ є просування на фронті, Росія активізує мобілізаційні зусилля: аналіз ISW

У ЗСУ є просування на фронті, Росія активізує мобілізаційні зусилля: аналіз ISW

Збройні Сили України продовжують просуватися на південь від Бахмута та на захід Запорізької області. Так, українським Силам оборони вдалося просунутися на схід від Андріївки та на захід від Роботиного.

Водночас у Росії окупанти активізують мобілізаційні зусилля щодо спільнот мігрантів із Центральної Азії. Про це повідомляють аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Згідно з геолокаційними знімками, оприлюдненими 23 жовтня, українські сили просунулися на схід від Андріївки (знаходиться приблизно в 10 км на південний захід від Бахмута), а на кадрах, оприлюднених 24 жовтня, видно, що вони також незначно просунулися на захід від Роботиного. Генеральний штаб України повідомив, що українські війська відзначили частковий успіх у своїй наступальній операції на південь від Бахмута та досягли певних результатів під Роботиним.

Водночас у Росії уряд посилює мобілізаційні заходи, спрямовані на мігрантські громади з Центральної Азії. Так, під час зустрічі з колегією МВС, міністр внутрішніх справ Росії Володимир Колокольцев обговорював "проблеми міграції" та "етнічну злочинність", наголошуючи, що мігранти вчиняють злочини частіше, ніж місцеві росіяни. Він також виправдовував недавні мобілізаційні операції російських правоохоронних органів, наголошуючи на тому, що правоохоронні органи діють відповідно до закону.

Як повідомило російське інсайдерське джерело, Слідчий комітет Росії почав відновлювати закриті раніше кримінальні справи щодо мігрантів з метою їхньої подальшої мобілізації для війни в Україні. Так, слідчий комітет Росії планує розглядати будь-які порушення, в тому числі незначні, вчинені мігрантами, а також розширити розслідування на членів їхніх сімей та колег.

Крім того, невідомі особи, можливо, МВС або голова МВС Олександр Бастрикін, видали директиву російським державним ЗМІ про збільшення кількості матеріалів, присвячених етнічній злочинності в Росії. Ймовірно, це роблять із метою створення інформаційного поля для подальших мобілізаційних рейдів на мігрантські спільноти.

Бастрикін також регулярно пропагує цілеспрямовану мобілізацію мігрантів з російським громадянством, відзначаючи недавнє розширення зусиль російських правоохоронних органів щодо затримання та примусової реєстрації таких осіб з метою призову на військову службу.