Встигнути до масової мобілізації: Як працює добровільний рекрутинг до ЗСУ

Міністерство оборони України в листопаді розпочало проєкт з рекрутингу до Збройних Сил. БізнесЦензор розбирався, як це працює та чи можна вступити до української армії на обрану посаду так само просто, як і отримати будь-яку іншу роботу.

Встигнути до масової мобілізації: Як працює добровільний рекрутинг до ЗСУ 01

25 грудня Кабінет міністрів вніс до Верховної Ради проєкт закону №10378 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби", який має змінити правила мобілізації та посилити покарання за ухилення від неї.

Тижнем раніше Президент України Володимир Зеленський заявив, що Головнокомандувач та Генштаб ЗСУ пропонують додатково мобілізувати 450-500 тис. чоловіків, а на це треба знайти додатково 500 млрд₴

"Що стосується безпосередньо цієї цифри – ми ту цифру сформували. Ми відповідно сформували й на наступний рік. Вона, звісно, враховує покриття поточного некомплекту, який виник, формування нових військових частин, а також прогнозування наших втрат, яких ми можемо зазнати протягом року…", – пояснив Головнокомандувач Валерій Залужний.

Таким чином сотні тисяч українських чоловіків у найближчому майбутньому очікує служба в армії. Тому варто не чекати масової мобілізації – слід завчасно подбати про місце в ЗСУ, яке відповідає навичкам громадянина.

Така можливість є. 10 листопада цього року Міністерство оборони розпочало програму рекрутингу до Збройних Сил України. Процес вступу до лав ЗСУ мав спроститися до звичайного пошуку роботи: розміщення вакансії, пошук кандидата/роботодавця, що відповідає вимогам, співбесіда та, в результаті, працевлаштування на бажану посаду.

Партнерами в проєкті виступають дві організації: Lobby X та Work.Ua.

Lobby X займалася пошуком кадрів для української армії ще з літа минулого року. Тому угода фактично просто легалізувала те, що робилося й раніше. Зафіксована на папері співпраця дозволила українцям більше дізнатися про можливості потрапити до Збройних Сил України саме на бажані посади.

На порталі з пошуку роботи Work.Ua також можна обрати бажану посаду в лавах ЗСУ, проте ця компанія не має прямого контракту з Міноборони України.

Як усе влаштовано

На сайті компанії Lobby X є окремий розділ, який відповідає за військові спеціальності. Знайти відповідну вакансію можна завдяки доступним хештегам, що звужують коло пошуку.

Наприклад, там можна обрати рід військ: Повітряні війська, Головне управління розвідки, Сухопутні війська, КіберСили, Медичні Сили та інші; спеціальність: артилерія, піхота, командування, снайпінг, транспорт тощо; та умови — є варіанти переведення та для обмежено придатних.

Розміщувати запити можуть як військові командири, так і кандидати на посади.

Для останніх процес звичний: пошук вакансії, надсилання резюме на пошту компанії й очікування відповіді.

Слід зазначити, що відгук від шукача роботи надходить саме Lobby X, а компанія вже перенаправляє інформацію про кандидата військовим командирам. Як запевняють у організації, дані не відправляються в Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦКСП).

Якщо кандидат відповідає всім вимогам, із ним зв’яжуться представники підрозділу, які після проходження співбесіди допоможуть у питаннях мобілізації чи переведення на обрану посаду.

Для військових командирів умови відрізняються: необхідно подати заявку, при цьому служити на посаді не нижче командира роти або мати дозвіл від вищого командування на співпрацю з Lobby X.

Після цього менеджери компанії дають зворотний зв’язок, приймають заявку, верифікують особу та супроводжують по всьому пошуку кандидатів.

Розміщення вакансії та її розповсюдження бере на себе організація, відгуки ж надсилаються командирам двічі на день. Далі відбір здійснюється безпосередньо військовим роботодавцем, так само, як і подальша мобілізація або переведення обраного кандидата.

Портал Work.Ua працює за схожими схемами: надсилання резюме на обрану вакансію, контакт із роботодавцем, співбесіда.

Інформація про шукача до цього моменту не передається до ТЦК і не пов’язана з процесами мобілізації.

Рекрутинг за контрактом військові частини проводять окремо – і це не залежний від мобілізації процес.

Якщо співбесіда пройшла успішно, кандидат отримує скерування до територіального центру комплектування та соціальної підтримки відповідно до його місця перебування.

Після проходження військово-лікарської комісії та тестування можливе зарахування одразу до обраного підрозділу або ж на навчання – все залежить від конкретних вимог військової частини та навичок того, хто претендує на посаду.

Наразі нараховується 705 вакансій у Силах оброни, пропонують роботу 108 підрозділів.

Перші результати

За даними Міноборони на 7 грудня, тобто менше ніж за місяць від початку співпраці з приватними компаніями, на платформі Lobby X розмістили більше 320 військових вакансій, а кількість людей, що на них відгукнулася, сягнула 6,5 тис.

Від липня 2022 року, коли на майданчику стали публікувати вакансії до Сил оборони, кількість оголошень перевищила 1,5 тис., із яких активно близько 800, тобто решта – закрились, зокрема й рекрутованими кандидатами.

Наприкінці грудня було отримано більше 48 тис. відгуків на різноманітні посади в лавах ЗСУ.

Серед найпопулярніших спеціальностей на платформі серед кандидатів – посади у сфері ІТ, БПЛА (як оператори БПЛА, БПАК, FPV-дронів, так і майстри-техніки та дешифрувальники), штабні посади (діловоди, бухгалтери, начальники служб тощо), вакансії в піхоту (стрільці, гранатометники, кулеметники), транспорт (водії або ремонт) та медичні (фельдшери, бойові медики, лікарі).

Найбільше вакансій від підрозділів – за напрямами медицини, піхоти, штабної роботи, ІТ, зв’язку, БПЛА, транспорту та пресслужб.

Шанси потрапити на обрану посаду

У Lobby X гарантують, що шукачі, котрі шукають роботу, потраплять саме на обрані ними посади. Як аргумент, зокрема, наводиться те, що підрозділи, які звертаються за допомогою в пошуку фахівців, самі зацікавлені підібрати кандидата на запропоновані вакансії.

Не виключені й варіанти, коли підрозділ має схожі посади, куди кандидат підійде більше, враховуючи його вміння та навички, – у такому випадку йому буде запропоновано розглянути й такі пропозиції.

Окремо зараз Генеральний Штаб та різні командування впровадили механізм подвійного контролю стосовно потрапляння на конкретну посаду для всіх контрактників. Щодо мобілізованих – контроль лише на стороні військової частини.

Дані кандидатів на конкретні посади може бачити тільки внутрішня система компаній та безпосередньо підрозділ, у який подавалися кандидати. Доступу сторонніх військових до "бази резюме" немає, оскільки пошук роботи в ЗСУ відбувається виключно добровільно.

За словами керівника військового рекрутингу Lobby X Олексія Руденка, за місяць до Lobby X зі своїми вакансіями вперше звернулося близько 40-50 підрозділів: Повітряні сили, Нацполіція, Сили територіальної оборони, загони Державної прикордонної служби, механізовані бригади.

Як "старих клієнтів" керівник військового рекрутингу назвав Головне управління розвідки й додав, що зараз у компанії "умовно кажучи, є мандат на співпрацю із цілим управлінням розвідки".

Що кажуть у Генштабі про рекрутинг

Водночас, головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний вважає, що новий проєкт рекрутингу поки рано оцінювати: "Рекрутинг оцінювати ще трохи зарано, а щодо питань мобілізації, то його не те що потрібно посилювати, а повернути в ті межі, в ті рамки, які працювали раніше".