«Втрачають людей і техніку в промислових масштабах»: навіщо російські війська риють тунелі під Авдіївкою

Авдіївка. Донеччина. Україна. Російсько-українська війна. 2023 рік

Коло Авдіївки не вщухають бої – російські війська продовжують спроби оточити місто. Це, зокрема, підтверджують і в Генштабі. А прокремлівські пабліки поширюють відео з російськими прапорами на Авдіївському териконі. Головні зусилля російських військ спрямовані на взяття Авдіївки в оточення – для цього намагаються захопити кілька населених пунктів, розташованих на флангах, у тому числі Степове, Бердичі та Північне.

Саму Авдіївку та її околиці українські війська утримують із 2014 року. В місті, де до початку повномасштабної війни жило близько 25 тисяч людей, залишаються близько 1600 жителів. Їм допомагають волонтери та місцева адміністрація. Про ситуацію у найгарячішій точці російсько-української війни Радіо Свобода розпитало Антона Коцуконя, речника 110 ОМБр імені генерал-хорунжого Марка Безручка

Дивіться у програмі Свобода Live:

Яка ситуація на авдіївському напрямку і, зокрема, в Авдіївці ? Як вона змінилася за останню добу?

– Ситуація продовжує бути напруженою. Росіяни продовжують свої намагання ходити в атаки. Нині вони використовують трішки менше бронетехніки, більше залучають до штурмів саме особовий склад. Але щоразу отримують по зубах, несуть величезні втрати.

І щодня ходять, і ось так намагаються.

Є така думка, і це не не просто думка, а військові в цьому запевняють, що Авдіївський напрямок найбільш укріплений із 2014 року. Скажіть, будь ласка, за яких обставин українським військовим доведеться його залишити? Чи це абсолютно неможлива ситуація за будь-яких обставин?

– Я думаю це питання більше до якихось аналітиків. Про те що ви сказали – це дійсно правда. Що Авдіївка і взагалі весь цей напрямок він дуже суттєво укріплений. Починаючи з 14-го року тут будувалися фортифікаційні споруди, і це все нам зараз дуже допомагає тримати рубежі.

Хлопцям на нулі допомагають. Власне в тому числі і через це вдається так ефективно відбивати ворожі навали, вдається так ефективно їх нищити, нищити особовий склад та техніку.

А що ви можете про тактику російських військових розповісти? Поруч зі мною моя колега Євгенія Китаїва, і вона щойно повернулась зі сходу. Вона нам розповідає, що, виявляється, у російських військових там є цілі підрозділи, які риють тунелі. Мені здається, що ви в коментарях, або хтось із вашої бригади, іноземній пресі говорили про те, що це якась нова тактика на Авдіївському напрямку, коли риють ці тунелі під землею. Розкажіть про це, і можливо ще якісь особливості підходу з боку російських військових. Що вони роблять на цьому напрямку?

– З приводу тактики бойових дій після 13-го числа, після того як хлопці Сил оборони України, які тримають напрямок, завдали величезних втрат ворогові в техніці і особовому складі, вони почали менше застосовувати бронетехніку. Кидають її виключно туди, де, умовно кажучи, формують головні ударні кулаки. Де для них, можливо, більш пріоритетні місця. На решті ділянок більше бережуть техніку і кидають саме особовий склад.

З приводу цих тунелів. Так, з’явилася ця новинка. З однієї сторони ніби як маскується їх пересування.

Напевно, хочуть поближче до наших позицій випірнути. Часом порівнюють нашою війну з Першою світовою, і тоді ж було розповсюджена така от історія.

І от зараз росіяни також от так от діють – риють тунелі.

Авдіївка, 17 жовтня 2023 року

Авдіївка, 17 жовтня 2023 року

А наскільки великі за чисельністю чи за якістю резерви російської армії, які були кинуті на цю ділянку фронту?

– Тут стоїть щонайменше три їхні кадрові бригади, підкріплені підрозділами «Шторм-Z».

Резерви вони тут накопичили величезні

Враховуючи що вони намагаються наступати щодня, а людей у них вистачає для цих дій, тож резерви вони тут накопичили величезні: і в особовому складі, і в силах і засобах відповідно.

Наскільки це підготовлені війська?

Ну, як і всюди – різні є.

Але ворога не можна недооцінювати. Кожен ворог має зброю, він ходить, він стріляє, тобто кожен ворог небезпечний.

Ворога недооцінювати не можна.

А є у вас пояснення, чому раптом всередині жовтня російські військові почали ось так потужно і масово штурмувати саме Авдіївський напрямок? Наприклад, ваші колеги-військові, які теж перебувають на Авдіївському напрямку, пояснюють це якимись політичними причинами та мотивами. Що Путіну треба перемога до Нового року, чи до виборів, припустимо. Чи є ще якісь військові обґрунтування, чому вони зараз взялися за Авдіївку?

– З приводу прив’язки до часу, напевно, тут дійсно причини більш політичні. А з приводу військової точки зору в них є мета оточити Авдіївку.

У них є мета оточити Авдіївку.

Для них склалася така ситуація, що уже місто у напівкільці, і в них є мета, поставлена командуванням, щоб вони його оточили. Спочатку перерізали логістичні шляхи постачання, і потім оточили. І зараз вони намагаються щось робити.

Наскільки вони близькі до того щоб перерізати шляхи постачання? Або які там є ризики взагалі?

– Ви можете побачити по цифрах, скільки окупантів щодня нищать наші оборонці, і вони дуже далекі від своєї мети.

Сьогодні російські провоєнні пабліки поширювали відео з російським триколором на Авдіївському териконі, за який останні дні йдуть бої. Чи можете ви його верифікувати, що це за кадри, де це відбувається, що це за зона? Тому що дуже багато дезінформації шириться, але якогось офіційного підтвердження чи спростування цим кадрам немає.

– За терикон єдине що можу сказати, що за нього тривають тяжкі бої. А з приводу прапорів: знаєте, росіяни дуже люблять кудись забігти, щось кудись заштрикнути, сфотографувати, і потім всюди це відео чи фотографії шерити. Там тривають бої.

Українські сили під Авдіївкою. 17 жовтня 2023 року

Українські сили під Авдіївкою. 17 жовтня 2023 року

Це якась сіра зона, куди, як ви кажете, можуть забігти як хтось з однієї сторони, так і з іншої, щось зробити і вибігти? Вибачте, що я так спрощую, але це для розуміння людям, які не дотичні до війська.

– Чесно кажучи, я це відео в перший раз побачив.

Тому я не знаю за яких обставин воно було зроблено. Я просто кажу, що росіяни люблять такі речі. Десь поставити свій прапор, сфотографувати. Їх там може і не бути, але як в таких пропагандистських цілях це може бути зроблено.

Дозвольте по ситуації в самому місті. Нещодавно голова Авдіївської військової адміністрації Віталій Барабаш сказав, що через постійний обстріл дороги, яка веде до Авдіївки, ускладнюється евакуація і постачання гуманітарної допомоги. Але попри це є приблизно 1600 людей, які продовжують залишатися в місті. Чи розумієте ви чому люди не їдуть і наскільки ви часто стикаєтеся з цим? Що вони вам розповідають?

– У кожного якась своя історія. Хтось не хоче кидати будинок, хтось каже, що у них немає грошей орендувати житло в інших, безпечніших містах. І в кожного якась своя історія. Але безпекова ситуація в місті напружена.

Знайти цілий будинок у місті – справа абсолютно нереальна

Знайти цілий будинок у місті – справа абсолютно нереальна. Дуже багато будинків, в які влучали російські керовані авіабомби, стоять без окремих під’їздів.

Тобто був п’ятипід’їздний будинок, а зараз він чотирьохпід’їзний. Тому що один під’їзд зруйнований зверху і донизу. В таких умовах, під щоденними обстрілами, там живуть цивільні, не хочуть виїжджати.

За вашими прогнозами, чи якось може кардинально змінитися ситуація на Авдіївському напрямку до кінця року?

– З прогнозами краще звернутись до аналітиків.

Але вони, на відміну від вас, не там. А ви там.

– Прогноз – дуже невдячна справа. Тут нічого розповісти не зможемо.

Авдіївка. 17 жовтня 2023 року

Авдіївка. 17 жовтня 2023 року

Тоді таке питання, наскільки можливо на нього відповісти: що заважає українським силам на Авдіївському напрямку різко або доволі швидко переламати ситуацію на свою користь? Зараз така ситуація, коли російські війська активно штурмують, а українська армія активно обороняється. Але, наскільки я розумію, задача максимум, по-перше, утримати оборону. А по-друге піти далі, там вже далі шлях на Донецьк. Що заважає кардинально переламати ситуацію на свою користь?

– Це війна, і хтось наступає, а хтось обороняється. Якщо подивитися на цифри, росіяни тут уже поклали близько п’яти тисяч людей особового складу, та наші сили оборони вивели з ладу більше 100 одиниць бронетехніки.

Якщо подивитися на цифри, то про яку перевагу можна говорити? Вони тут втрачають просто в промислових масштабах своїх і людей і техніку, які наші сили оборони нищать.

Чи можете ви зараз говорити про те, з якими труднощами там стикаються українські військові? Можливо, про те, чого не вистачає? Чи це секретна інформація?

– Труднощі – це кількість росіян. Їх дуже багато. Вони ходять у ці «м’ясні штурми», і їх просто кількісно дуже багато. Це от найголовніша складність.

Форум