Уряд Польщі схвалив зміни до закону про тимчасовий захист українців

Схвалений урядом проєкт змін має набрати чинності 1 липня 2024, але перед цим його ще має схвалити двопалатний парламент, а також підписати президент Польщі.

Польський уряд схвалив проєкт змін до закону про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом – так званий спецзакон про тимчасовий захист українців. Проєкт був поданий міністром внутрішніх справ та адміністрації Марціном Кервінським.

Згідно з законопроєктом, легальність перебування громадян України буде продовжено до 30 вересня 2025 року. Водночас з наступного року можна буде змінити статус перебування з поточного тимчасового захисту на тимчасовий дозвіл на проживання терміном на 3 роки.

З 1 липня 2024 року зміниться система підтримки громадян України. Фінансування допомоги, пов’язаної з проживанням та харчуванням українських біженців (які перебувають в особливо скрутному становищі), буде можливим лише на підставі підписаної угоди з воєводою або органом місцевого самоврядування, який діє за дорученням воєводи.

Проєкт змін до закону передбачає скасування з 1 липня 2024 року виплати одноразової грошової допомоги біженцям з України у розмірі 300 злотих.

Також у документі прописаний «шкільний обовʼязок». Щомісячну допомогу на дітей – 800 – та одноразову допомогу – 300 – на підготовку до школи (програма «Добрий старт») отримуватимуть тільки ті батьки, діти яких ходять до польських шкіл і дитячих садків.

Також тимчасовий захист поширюватиметься на дві додаткові категорії іноземців: неповнолітніх дітей громадян України та неповнолітніх дітей подружжя громадян України, які не мають українського громадянства.

Ухвалений урядом проєкт змін до спецзакону про тимчасовий захист українців має набрати чинності 1 липня 2024, але перед цим його ще має схвалити Сейм, Сенат і підписати президент Польщі.

Станом на жовтень 2023 року в Польщі проживали понад 950 тисяч українських біженців.

Форум