Схема Шатворяна та Авакова у Чорноморському порту: НАБУ оголосило підозри

Читать на русском

Схема Шатворяна та Авакова у Чорноморському порту: НАБУ оголосило підозри

Схема Шатворяна та Авакова у Чорноморському порту: НАБУ оголосило підозри

НАБУ оголосило перші підозри у схемі, яку організували у Чорноморському торговому порту екснардеп Вілен Шатворян та ексміністр МВС Арсен Аваков. Мова йде про діяльність компанії «Європіан Агро Інвестмент Юкрейн».

Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Одеській області та приватним товариством «Європіан Агро Інвестмент Юкрейн» (очолювану колишнім шкільним вчителем Галиною Бринзянник) було укладено договір оренди нерухомого майна. Товариство орендувало строком на 49 років державне нерухоме майно загальною площею 113 тис. кв. м з метою організації навантажувально-розвантажувальних робіт, яке обліковувалося на балансі ДП «МТП «Чорноморськ», та зобов’язувалося сплачувати щомісячну орендну плату.

Однак фірма не планувала нічого там робити. Махінатори бажали «перепродати» договір реальним бізнесменам, проте в них це не вийшло. Далі товариства виникла кредиторська заборгованість, у зв’язку з чим на підставі заяви одного з кредиторів було відкрито провадження про банкрутство цього товариства та введено процедуру розпорядження майном.

Під час здійснення процедури банкрутства ТОВ «Європіан Агро Інвестмент Юкрейн» у вересні 2020 року до Господарського суду Одеської області та арбітражного керуючого звернулось приватне підприємство із заявою про участь у санації товариства – боржника як інвестора.

В інтересах цього товариства діяла сама Бринзянник. Встановлено, що начальник служби правового забезпечення та колишній позаштатний радник директора ДП «МТП «Чорноморськ» із правових та економічних питань у жовтні 2020 року висловили директорці приватного підприємства пропозицію надати неправомірну вигоду в розмірі 12 млн гривень за здійснення впливу на в.о. директора для забезпечення укладення ним договору про відступлення цьому приватному підприємству права вимоги. Гроші мали бути перераховані в на рахунок іншого приватного товариства, директора якого залучили до вчинення цього злочину, завуалювавши платіж під фінансово-господарську операцію.

Наразі НАБУ повідомлено про підозру у пропозиції та обіцянці неправомірної вигоди за здійснення впливу начальнику служби правового забезпечення ДП «МТП «Чорноморськ», ексраднику та директору приватного підприємства (посади зазначені на момент вчинення злочину) за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 369-2 КК.

368.media