У Міноборони пояснили, хто з держслужбовців підпадає під бронювання

Державні службовці, які є військовозобов’язаними і не мають бронювання, підлягають мобілізації на «загальних підставах», кажуть у Міноборони

Державні службовці, які є військовозобов’ язаними і не мають бронювання, підлягають мобілізації на «загальних підставах», розповів в ефірі телемарафону речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін.

«Державні службовці, які є військовозобов’язаними і не мають бронювання, підлягають мобілізації на загальних підставах. Йдеться про те, що ці люди також на військовому обліку і також можуть бути залученими до Сил оборони. До речі, тими ж саме запитами на чесність і на справедливість можна пояснити те, що з ухваленням нового закону військові пенсіонери силових структур — Міністерства оборони, Нацполіції тощо – також стають на військовий облік», – повідомив Лазуткін.

Він нагадав, що протягом 60 днів всі чоловіки з 18 до 60 років мають оновити свої дані в ТЦК та СП.

Відповідаючи на запитання, хто з держслужбовців підпадає під бронювання від мобілізації, речник повідомив, що є «чіткий перелік категорій, хто звільнятиметься від неї».

«Є чіткі правила, вони дещо змінились, зараз будуть заброньовані держслужбовців так званої категорії «А». Щоб було зрозуміло широкому загалу – це керівники селищних рад, міських рад, тобто ті люди, які очолюють структури і які, відповідно, є головами тих чи інших державних органів, органів місцевого самоврядування. Категорія «Б» і категорія «В» вже буде бронюватись лише на 50%. Тобто люди, які очолюють певні департаменти, певні підрозділи вже можуть бути мобілізованими», – пояснив речник, додавши, що виконавці в держструктурах також можуть бути мобілізовані.

Крім того, відстрочку від призову матимуть представники певних органів державного управління – судді, представники Нацполіції, Нацгвардії та фахівці, залучені до кіберзахисту країни.

Верховна Рада 11 квітня ухвалила закон про вдосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби. Це рішення підтримали 283 народні депутати – переважно із владної партії «Слуга народу» та союзних їй фракцій і груп. Із остаточного варіанту документа зникло положення про умови демобілізації військових. 16 квітня закон підписав президент України Володимир Зеленський.

Документ, серед іншого, передбачає, що чоловіки у віці 18-60 років зобов’язані протягом 60 днів оновити свої облікові дані у військкоматі, центрі надання адмінпослуг (ЦНАП) або в електронному кабінеті призовника. Також військовозобов’язані на час дії воєнного стану повинні постійно мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти їх на вимогу поліції чи працівників ТЦК.

Форум