"З моргами біда": ЗС РФ утилізують тіла своїх військових на ТОТ, — правозахисник

Читать на русском

"З моргами біда": ЗС РФ утилізують тіла своїх військових на ТОТ, — правозахисник

У лікарнях на тимчасово окупованих територіях не вистачає місць. Окупанти посилили примусовий збір крові, яка необхідна для перевезення поранених російських військових до РФ.

Лікарні та морги Російської Федерації та на тимчасово окупованих територіях переповнені пораненими та загиблими. Про це повідомив правозахисник, фундатор Східної правозахисної групи Павло Лисянський в ефірі "24 Каналу".

"З моргами у них просто біда", – сказав Павло Лисянський.

За його словами, Збройні сили Російської Федерації мають велику кількість поранених. Ворогу важко везти поранених у Вороніж чи Ростовську область, де є медицина середнього рівня та де можна надати якусь допомогу, тому окупанти використовують цивільні лікарні на тимчасово окупованих територіях. За словами Лисянського, хворих українців виганяють із лікарень, а на їхнє місце заселяють поранених військових РФ.

Лисянський зазначив, що окупантам однаково не вистачає місць у лікарнях, тому вони намагаються перевозити поранених у РФ. Для цього вони посилили примусовий збір крові, яка необхідна для довгих транспортувань. Таким чином, ворог збирає кров у всіх структурах — школах, університетах, підприємствах, окупаційних адміністраціях.

Крім цього, Павло Лисянський зазначив, що проблеми росіян із моргами не є такими, як із лікарнями. Він припустив, що ворог щось робить із тілами, утилізує їх. Окупантам так вигідніше, оскільки статус "зниклий безвісти" — це не статус "загиблого", а тому не передбачає компенсації за смерть. Також російські військові одержують різні види поранень. Правозахисник додав, що, ймовірно, під час тяжкого поранення окупанти "не паряться" і не везуть пораненого до лікарні, а утилізують на місці.