Мікрохвильова піч проти рою дронів: військові випробували прототип системи Leonidas

Читать на русском

Мікрохвильова піч проти рою дронів: військові випробували прототип системи Leonidas

Мікрохвильова піч проти рою дронів: військові випробували прототип системи Leonidas

Leonidas може швидко стріляти по цілях з майже миттєвим ефектом, не перегріючись і знищувати хвилі дронів.

Компанія Epirus завершила початкові державні приймальні випробування свого прототипу потужного мікрохвильового пристрою Leonidas, призначеного для боротьби з роями дронів. Про це повідомляється 1 листопада на офіційному сайті компанії.

IFPC-HPM — це розроблена на базі Leonidas система протидії рою безпілотних авіаційних систем і це перший із чотирьох прототипів подібної зброї, які Epirus поставить новому командуванню армії США для забезпечення захисту та оборони в сегменті кіберпростору (RCCTO) у рамках контракту, укладеного у грудні 2022 року.

Прототип системи класу IFPC або Indirect Fires Protection Capability — це система протиповітряної оборони (ППО) малої дальності, розроблена для захисту військ від дронів, ракет, а також мінометних та артилерійських снарядів. Він захищатиме стаціонарні та напівстаціонарні об’єкти. Система IFPC складатиметься з комплексу перехоплювачів жорсткої поразки, а також потужного мікрохвильового обладнання.

Leonidas, система Leonidas qkxiqdxiqdeihrant

Leonidas може збивати цілі рої дронів

Фото: Epirus

За словами компанії, Leonidas може швидко стріляти по цілях з "майже миттєвим ефектом", не перегріваючись, а механізм системи унеможливлює перезарядку. "Оператори можуть точно та безпечно контролювати імпульс HPM системи для переслідування окремих БПЛА та груп, залежно від ситуації", — ідеться в заяві компанії.

Така зброя відноситься до електромагнітного розряду. Працює воно завдяки надпотужному електромагнітному випромінюванню НВЧ-діапазону (0,3-300 ГГц). Оператор направляє випромінювання на об’єкт (наприклад, дрон), під впливом якого його електронна начинка (радіоелектронні та оптичні елементи) просто згоряє.

Як стверджують інженери Epirus, у рамках випробувань успішно випробувані можливості Leonidas у сценаріях атак хвилі дронів та знищення окремих їх одиниць. Також була випробувана надійність системи за високої інтенсивності бою, тобто. нальотів безпілотників у великих масштабах та практично без перерв між атаками.

За даними компанії, система продовжить проходити армійську оцінку та випробування, які сприятимуть розробці тактики, методів та процедур для оперативного використання. У рамках контракту з RCCTO згодом до армії буде поставлено ще три прототипи. Ці системи також пройдуть додаткове тестування.