Куди підуть 17 млрд, виділені на дороги, і чому так дорого: українцям зробили заяву

Будівництво дороги. Фото: Youtube

За останній тиждень лише 8,51 млрд.₴ пішли на фортифікаційні та захисні споруди для ЗСУ. Проте 17 млрд було виділено з українського бюджету на будівництво доріг. Українців весь цей час цікавило лише одне питання: чому так дорого?

Невже дороги важливіші за захисні споруди під час війни? Такі запитання ставимо і ми, і депутат Запорізької міськради Валерій Прозапас. У своєму Facebook він цікавиться:

українські дороги

українські дороги

"Не встигли звітувати про "мільярд на ЗСУ" – як на більш ніж 70% окуповану Запорізьку область тендерять 650 мільйонів на дороги. Причому одним шматком, без розподілу на пріоритетні та аварійні ділянки, ще й з виконанням до 2026 року, так, ніби ворог не за 40 кілометрів від міста і до 2026 року ще треба дожити."

Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України дали відповідь на всі хвилюючі питання громадян та уточнили, що "зради" ніякої немає.

Будівництво дороги. Фото: Youtube

Будівництво дороги. Фото: Youtube

Вони пояснили, на що витратить мільярди, і ми навіть невпевнені, чи полегшить ця інформація гнів громадян. Тим не менш, ось що вони говорять.

За їхніми словами, 17 мільярдів гривень – це не реальні витрати на дороги зараз. Це так, сказати б, запасний фонд на кілька років уперед.

Кошти, виділені на "експлуатацію" доріг, не передбачають будівництва нових трас, а скоріше підтримка існуючих. Тут йдеться про чищення доріг від снігу, ремонт ям, та інші дрібниці.

Головне, що ці кошти підуть насамперед на ті дороги, які є критично важливими для підтримки логістики армії та забезпечення експортних потоків.

Загалом план такий: кошти розподілені на кілька років, і головні траси у пріоритеті. Цього року реальні витрати будуть набагато нижчими за очікувані.

Нагадаймо, бійка з поліцією, виклик швидкої та перекрита траса: пенсіонери влаштували бунт

Раніше ми писали про те, що в Міненерго озвучили заяву щодо нових тарифів на світ: скільки українцям доведеться платити