Наслідки обстрілів: графіки відключень світла почнуть діяти на дві години раніше

Графіки погодинних відключень світла можуть повернутися

Унаслідок масованого обстрілу по українській енергосистемі графіки відключень електроенергії 22 червня почнуть діяти раніше на дві години раніше – з 14:00.

Про це повідомляє пресслужба НЕК "Укренерго".

Зазначається, що обленерго застосовуватимуть графіки погодинних відключень по всій Україні з 14:00 до 24:00. Раніше анонсувалося, що світло почнуть вимикати з 16:00.

"Причина – наслідки масованих атак ворога на енергооб’єкти", – йдеться у повідомленні.

Як повідомлялося, у ніч проти 22 червня ворог здійснив восьму масовану комбіновану атаку по об’єктах енергетичної інфраструктури, пошкоджено об’єкти на Запоріжжі та Львівщині.

Наслідки масованих російських атак по енергетиці

Як повідомлялося, за даними Міненерго, через масштабні обстріли енергетичної інфраструктури після 22 березня 2024 року Україна втратила близько 9 ГВт потужностей. Зокрема, дуже постраждали теплові електростанції державної компанії "Центренерго" та гідроелектростанції "Укргідроенерго".

Через дефіцит потужності внаслідок обстрілів оператор енергосистеми НЕК "Укренерго" з початку травня почав обмежувати енергоживлення промисловості, а з 14 травня обмеження електропостачання поширили на побутових споживачів.

Голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький попереджав, що повністю уникнути відключень не вдасться ні влітку, ні восени.

Нагадаймо, із березня Україна зазнала шість ворожих масованих ударів по енергетичній системі. Зокрема, 29 березня ударами росіян була знищена Зміївська ТЕС. 11 квітня російські окупанти повністю зруйнували Трипільську ТЕС, яка була важливим постачальником електроенергії у Київській, Черкаській та Житомирській областях. Відтак, державне "Центренерго" втратило 100% генерації.

Крім теплових електростанцій, цілями російської масованої атаки стали Канівська та Дністровська ГЕС.

У ДТЕК кажуть про пошкодження 80% енергоблоків ТЕС.

Автор: Юлiя Далецька