Україна арештувала судно під прапором Камеруну за захід у порти окупованого Криму

mfu,usko

В акваторії порту "Рені" Одеської області затримано та накладено арешт на іноземне морське судно, яке здійснювало вивезення агропродукції через закриті морські порти окупованого Росією українського півострова Крим.

Про це йдеться в повідомленні Офісу генерального прокурора.

За даними слідства, у листопаді 2023 року судно USKO MFU під прапором Камеруну, в порушення законодавства України та норм міжнародного морського права, здійснило захід та вихід з закритого Україною порту в Севастополі. Там судно було завантажено понад 3 тис. тонн агропродукції, призначеної для турецької компанії.

Для приховування протиправної діяльності, перед заходом судна до порту Севастополя на ньому вимикали автоматичну ідентифікаційну систему AIS, що є грубим порушенням вимог безпеки мореплавства.

В кінці травня 2024 року судно вдруге зайшло до закритого порту Севастополя з вимкненою системою AIS, де здійснило розвантаження вантажу з Туреччини. Надалі судно вийшло з порту, вказавши пункт призначення – місто Стамбул.

Проте, після увімкнення системи AIS, 2 липня судно зайшло в один з портів Республіки Молдова.

Під час проходу через акваторію порту "Рені", судно USKO MFU було затримано та на підставі ухвали суду на нього накладено арешт.

У ході проведення на судні обшуку вилучено суднову документацію, систему AIS, комп’ютер, документацію, видану окупаційною адміністрацією Севастопольського морського торговельного порту.

Капітану судна USKO MFU, громадянину Азербайджану, повідомлено про підозру в порушенні порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї (ч. 2 ст. 332-1 КК України).

Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваному запобіжного заходу та передачі заарештованого судна в управління АРМА.

Нагадаймо, з 15 липня 2014 року Україна офіційно припинила функціонування всіх портів на тимчасово окупованій території АР Крим та Севастополя.

Автор: Галина Ялівець