Журналісти встановили особи понад 61 тисячі загиблих російських військових на війні в Україні

 Серед загиблих найбільше уродженців Башкортостану, Краснодарського краю, Свердловської області РФ та Татарстану.

З початку повномасштабного російського вторгнення в Україну на війні загинули щонайменше 61 009 російських військових. Більшість із них – 12 238 осіб – це ув’язнені, завербовані в колоніях. Такі дані випливають із останнього аналізу поіменного списку загиблих, який спільно з волонтерами ведуть журналісти російської служби Бі-бі-сі та видання «Медіазони».

За інформацією дослідників, на війні з російської сторони також загинули не менше 9532 добровольців, 7663 мобілізованих, 3725 офіцерів та 121 солдат-строковик. Серед загиблих найбільше уродженців Башкортостану, Краснодарського краю, Свердловської області РФ та Татарстану.

За останніми даними Генштабу ЗСУ, Росія внаслідок повномасштабного вторгнення в Україну втратила близько 572 300 своїх військових.

Росія й Україна майже не дають інформації про свої втрати у війні. Москва офіційно востаннє називала кількість убитих у вересні 2022 року ‒ тоді заявляли про 5937 загиблих. Київ тривалий час цього не робив, заявляючи, що дані будуть розкриті після війни.

Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський 24 липня в інтерв’ю британському виданню The Guardian заявив, що втрати Росії у війні проти України є втричі більшими, ніж українські, а на окремих напрямках «навіть ще вищі».

25 лютого 2024 року президент України Володимир Зеленський вперше від початку повномасштабного вторгнення озвучив число загиблих українських військових: 31 тисяча. Водночас Зеленський сказав, що не може розголошувати, скільки серед українських військових є поранених і зниклих безвісти. Також, за його даними, втрати Росії склали 180 тисяч військовослужбовців загиблими, і до 500 тисяч разом поранених і загиблих.

Також 31 травня розвідка Великої Британії заявила, що, за її підрахунками, загальна кількість російських втрат (убитими і пораненими) з початку вторгнення, ймовірно, досягла 500 тисяч. У розвідці Британії повідомляли, що Росія, ймовірно, втратила (вбитими і пораненими) понад 70 000 солдатів за червень і травень.

Форум