суббота21 сентября 2024
hvylya.in.ua

Кабмін схвалив стратегію розвитку малого та середнього бізнесу до 2027 року

21:24 30-08-2024
инвестиции

Кабінет Міністрів схвалив Стратегію відновлення, сталого розвитку та цифрової трансформації малого і середнього підприємництва на період до 2027 року.

Відповідне рішення уряд ухвалив на засіданні у п’ятницю, 30 серпня, повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук у Telegram.

Уряд також затверди операційний план заходів з реалізації Стратегії у 2024-2027 роках.

"Метою Стратегії є окреслення ключових напрямів вдосконалення державної політики на період до 2027 року, направленої на підтримку малого і середнього підприємництва як ключового сектору української економіки в умовах повномасштабної агресії, шляхом створення умов для сталого розвитку та цифрової трансформації, полегшення доступу до фінансування, підтримки зростання субʼєктів малого і середнього підприємництва на внутрішніх та зовнішніх ринках", – додав Мельничук.

Як повідомлялося, у грудні 2023 року Кабмін затвердив Національну стратегію доходів на 2024-2030 роки. На першому етапі вона передбачає внутрішню реформу податкових та митних органів, чого наразі не зроблено.

На другому етапі, серед іншого, Стратегія передбачає низку змін у податковій сфері:

  • реформу спрощену систему оподаткування, звузивши сферу її застосування шляхом виключення юридичних осіб, підвищивши поріг реєстрації платників ПДВ та збільшивши ефективні ставки податків до рівня загального режиму;
  • відновлення прогресивної шкали ставок ПДФО у поєднанні з соціальною пільгою нейтральною до рівня доходів;
  • перегляд чинних режимів інвестиційного стимулювання в межах податку на прибуток підприємств;
  • перегляд ставок ПДВ, відповідно до законодавства ЄС, скасувавши при цьому знижені ставки та пільги, які не передбачені директивою ЄС про ПДВ;
  • підвищення акцизів на паливо, алкогольні напої та тютюнові вироби до мінімальних ставок ЄС;
  • перегляд пільг при сплаті ренти на користування радіочастотним ресурсом та на видобуток газу;
  • перегляд підходів до оцінки нерухомого майна в цілях оподаткування;
  • тощо.

Автор: Михайло Орлюк