суббота21 сентября 2024
hvylya.in.ua

КримSOS: за час анексії в Криму зафіксували 65 насильницьких зникнень людей

08:01 30-08-2024
Акція «Ходіння по колу» від ініціативи КримSOS під посольством Росії, присвячена зниклим безвісти кримчанам. Київ, травень 2021 року

За 10 років анексії щонайменше 65 людей у Криму стали жертвами насильницьких зникнень, доля та місце перебування 21 з них досі залишаються невідомими. Про це повідомив аналітик правозахисної організації КримSOS Євген Ярошенко, передає проєкт Радіо Свобода Крим.Реалії.

Серед зниклих безвісти: Іван Бондарець, Валерій Ващук, Василь Черниш, Тимур Шаймарданов, Сейран Зінєдінов, Ескендер Ібраїмов, Іслам Джеппаров, Джевдет Іслямов, Ескендер Апселямов, Федір Костенко, Мухтар Арісланов, Серлан Анієв, Арлен Шалієв, Арлен Салієв, Аблязов Е.Ю, Гайдай Л.С., Павленко Т.М.

«Важко виділити передумови насильницьких зникнень в окупованому Криму. Жертвами насильницьких зникнень стають не лише особи, які демонструють опір окупації чи будь-яку суспільно-політичну активність. Насильницьких зникнень можуть зазнавати також особи, які вчинили злочин, проте були затримані окупантами з численними порушеннями прав людини. Наприклад, такі особи не були терміново поінформовані про причини арешту та пред’явлені звинувачення, не були терміново доставлені до суду, не мали можливості користуватися допомогою обраного ними адвоката, були змушені давати свідчення або визнавати себе винними внаслідок тортур», – каже Ярошенко.

Зазначається, що українські правоохоронці розслідують факти насильницьких зникнень у Криму. За наявною інформацією, до викрадень можуть бути причетні учасники незаконного збройного формування «Самооборона Криму», колишні співробітники СБУ у Криму, ФСБ РФ, поліція РФ та підрозділи транспортної міліції РФ.

Їхні дії кваліфікують за кількома статтями Кримінального кодексу України, зокрема:

  • порушення законів та звичаїв війни
  • незаконне позбавлення волі чи викрадення людини
  • умисне вбивство

Ярошенко каже, що, попри це, ефективному розслідуванню перешкоджають тимчасова відсутність урядового контролю над Кримом, практична неможливість родичів чи свідків їздити на підконтрольну територію через повномасштабну війну та їхні побоювання за свою безпеку.

Наразі відомо про шість випадків, коли викрадених осіб у Криму знаходили мертвими.

В анексованому Криму з початку 2024 року заарештували за політичними мотивами 92 людей, 46 з них – кримські татари. Про це повідомив голова правління Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв під час презентації «Аналізу порушень прав людини в Криму за І півріччя 2024 року».

Кримчанин, який не захотів воювати проти України (відео)
Будь ласка, зачекайте

Форум