Президент білоцерківської Biopharma Єфименко організував інноваційну школу для талановитих дітей

Президент білоцерківської Biopharma Єфименко організував інноваційну школу для талановитих дітей

За два місяці на базі імунобіологічної фармацевтичної компанії Biopharma у Білій Церкві запрацює навчальний простір " Bioschool "

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на "Forbes Україна".

У світлому, просторому приміщенні встановлено 20 індивідуальних лабораторних столів, які оснащені сучасним обладнанням для проведення біологічних досліджень. У розпорядженні кожного з дослідників є все необхідне – від високоякісного мікроскопа Zeiss (Німеччина) до лабораторного посуду, препарувальних інструментів та всіх необхідних реагентів. Поруч розміщена модернізована біологічна лабораторія – ядро майбутньої "БіоШколи", що за два місяці запрацює на базі імунобіологічної фармацевтичної компанії Biopharma.

"БіоШкола" – не просто важлива освітня ініціатива великого українського бізнесу, це шанс змінити саму парадигму викладання біології у середній школі для того, щоб зацікавити молодь у побудові майбутньої карʼєри в галузі сучасних біотехнологій.

ВВП світової економіки за 2022 рік досягнув $100 трлн 560 млрд. Майже 3% з нього, або $2 трлн 940 млрд, припадає на біотехнології. А у перспективі найближчих 10 років цей ринок зросте вдвічі й становитиме $6 трлн. Порівняйте це зі $160 млрд ВВП України за 2022 рік – і ви зрозумієте, наскільки перспективним є розвиток біотехнологічного кластера української економіки

- говорить Костянтин Єфименко, президент Biopharma.

У високотехнологічних галузях промисловості з високою доданою вартістю майже неможливо успішно конкурувати, не маючи сучасної багаторівневої системи підготовки фахівців та науковців, здатних генерувати інноваційні проривні технології та продукти.

Коли ми з партнерами шукали обʼєкти для інвестування, то зрозуміли, що в нашій країні біотехнологічні підприємства можна перелічити на пальцях однієї руки. Тому їх треба створювати самим. Для створення інноваційної компанії може бути недостатньо 12 балів у школі з біології. Тут потрібні справжні таланти – переможці міжнародних олімпіад, турнірів з біології, які здобули гарну професійну освіту та мають високу мотивацію запускати стартапи світового рівня саме в Україні

– каже Єфименко.

До відбору учнів у "БіоШколу" Biopharma підійшла креативно: компанія взяла на себе підтримку Всеукраїнської олімпіади з біології, яка відбулася 8–12 квітня 2024 року на базі Львівського професійного коледжу готельно-ресторанного сервісу та біологічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка. Саме переможців її четвертого етапу, які наразі навчаються у 8–10 класах, запросили на навчання до «БіоШколи».

Переможців четвертого етапу Всеукраїнської олімпіади з біології, які наразі навчаються у 8–11 класах, було запрошено на навчання до "БіоШколи".

"БіоШкола" у цифрах:

  • $2,5 млн – сума інвестицій у проєкт у 2024 році;
  • 750 кв. м, або більша частина одного з поверхів нового лабораторного корпусу у 5500 кв. м у Білій Церкві, – площа зони індивідуальних та групових практичних занять «БіоШколи»;
  • приблизно 30 учнів пройде навчання у «БіоШколі» цьогоріч;
  • понад 10 викладачів проводитимуть онлайн-заняття з учнями школи протягом року.

Проєкт стартує 5 серпня 2024 року, коли до Білої Церкви зʼїдуться всі учні "БіоШколи". Biopharma, яка забезпечує їх повним пансіоном у зручному готелі з бомбосховищем, надає дітям можливість проводити практичні індивідуальні та групові заняття у спеціально облаштованому приміщенні в новому лабораторному корпусі компанії.

Перший етап навчання розраховано на три тижні влітку. Окрім практичних занять і знайомства з виробництвом Biopharma, він міститиме пізнавальні екскурсії та візити до компаній-партнерів – приватної хімічної компанії Enamine, науково-виробничого підприємства "Укроргсинтез" та інших.

З вересня розпочнеться другий, теоретичний, курс навчання. Це будуть онлайн-лекції зі спектра біологічних дисциплін: біохімії, молекулярної біології, мікробіології, генетики, основ еволюції, анатомії та фізіології рослин і тварин, етології, цитології та гістології. Такий вибір орієнтовано на програми міжнародних олімпіад та основні дисципліни, які застосовуються в біотехнологічних процесах.

Викладачами школи стануть понад 10 аспірантів та старшокурсників біологічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Навчально-наукового інституту високих технологій, а також провідні спеціалісти компанії Biopharma.

Нагадаймо, що герой із Forbes чи державний зрадник: хто такий любимчик Януковича Костянтин Єфименко.