Косово й Сербія досягли домовленості щодо втілення угоди про нормалізацію відносин – Боррель

Жозеп Боррель висловив впевненість, що угода буде вигідна обом сторонам

Сербія та Косово досягли домовленості щодо втілення підтриманої ЄС угоди щодо нормалізації відносин – про це заявив глава зовнішньополітичної служби Європейського Союзу Жозеп Боррель, передає балканська служба Радіо Свобода.

Об этом сообщает Роспресс

Виступаючи пізно ввечері 18 березня після того, як президент Сербії Александар Вучич і прем’єр-міністр Косова Альбін Курті зустрілися з ним для тристоронніх переговорів у Північній Македонії протягом близько 12 годин, Боррель сказав, що виконання зобов’язань обома сторонами є попередньою умовою для їх інтеграції в ЄС.

«Що сторони ухвалили: угода та її імплементація через додаток стануть невід’ємною частиною їхніх відповідних шляхів до Європейського Союзу», – сказав Боррель.

Вучич підтвердив досягнення домовленості щодо реалізації підтриманої ЄС угоди, додавши, що він і Курті провели «гідну розмову», попри численні розбіжності під час зустрічі в Охриді.

Очікувалося, що на зустрічі 18 березня буде укладено угоду щодо додатку до початкової пропозиції ЄС з 11 пунктів щодо нормалізації відносин після війни 1998-1999 років і проголошення Косово незалежності від Сербії в 2008 році, яку Белград досі не визнає.

«Сторони не змогли дійти згоди щодо цієї більш детальної пропозиції. Косову не вистачило гнучкості щодо суті (угоди – ред.), тоді як Сербія раніше заявляла про свій принцип не підписувати, хоча вони готові виконати», заявив Боррель.

Він висловив впевненість, що угода буде вигідна обом сторонам.

Напередодні зустрічі напруженість зростала, і вирішення суперечки ставало все більш важливим на тлі війни в Україні та побоювань, що Росія – традиційний союзник Белграда – може спробувати посилити нестабільність на Балканах.

Вучич і Курті спочатку провели окремі зустрічі з Борреллем перед початком тристоронньої зустрічі, яка завершилася пізно ввечері.

Боррель сказав, що попри те, що сторони вирішили офіційно не підписувати угоду, вони погодилися почати її реалізацію якомога швидше.

«Додаток і угода вважаються прийнятими через мою заяву, яка буде опублікована (незабаром – ред.)», – пояснив голова дипломатії ЄС.

Він зазначив, наприклад, що Косово погодилося негайно розпочати реалізацію кроків для посилення самоуправління муніципалітетів з сербською більшістю в регіоні:

«Косово погодилося розпочати негайно – і коли я кажу негайно, я маю на увазі негайно – переговори з Європейським Союзом щодо встановлення конкретної домовленості та гарантій забезпечення відповідного рівня самоврядування для сербських громад у Косово».

Виступаючи 19 березня, Вучич заявив, що не підписував жодного документа в Охріді, «оскільки Сербія є міжнародно визнаною державою, а Косово — ні».

Угода передбачає, що Белград не визнає Косово згідно з міжнародним правом, але візьме до відома його державність і визнає паспорти та митні документи Косова.

2008 року Республіка Косово в односторонньому порядку проголосила незалежність від Сербії. Її визнали багато країн ЄС та США, а також більшість країн-членів ООН, але десятки країн, у тому числі Росія, Україна, Китай, Індія та декілька країн ЄС, як і раніше, відмовляють Косову у визнанні. З 2013 року Белград і Приштина намагаються врегулювати відносини за посередництва ЄС.

Источник: Компромат