середа15 січня 2025
hvylya.in.ua

Експерт з вина Роман Ремєєв: "Просекко" та "шампанське" на етикетках – це обман.

Про розвиток українського виноробства, вибір якісного вина в магазині без особливих знань, маркетингові види алкоголю, правильні бокали для вина, вибір алкоголю на новорічний стіл, різницю між ігристим вином і шампанським, а також про те, як уникнути похмілля вранці, в інтерв'ю РБК-Україна розповів винний експерт Роман Ремеєв.
Винный эксперт Роман Ремеев утверждает: надписи "Просеко" и "шампанское" на бутылках могут вводить в заблуждение.

Про розвиток українського виноробства, вибір якісного вина в магазині без особливих знань, маркетингові види алкоголю, правильні бокали для вина, вибір алкоголю на новорічний стіл, різницю між ігристим вином і шампанським, а також про те, як уникнути похмілля вранці в інтерв'ю РБК-Україна розповів винний експерт Роман Ремеєв.

Незадовго до початку повномасштабної війни українська виноробна галузь почала активно розвиватися. У 2019 році українське ігристе вино увійшло до 10 найкращих на конкурсі London Wine Competition.

За два роки, в 2021, Україна привезла 29 нагород з конкурсу Decanter World Wine Awards 2021 у Лондоні. Це стало ще одним свідченням репутації України як виноробної країни.

Крафтові виробники не стоять на місці: з'являються нові імена, нові смаки та підходи до вирощування винограду. Наприклад, цього року в Україні створили найвищий виноградник над рівнем моря – 500 метрів – у селі Кваси на Закарпатті. Разом з виноробством розвивається і винна культура населення.

З чого почати знайомство з вином, шампанським та ігристим, що вибрати до новорічного столу, як вдало поєднувати алкоголь з стравами та як не відчувати похмілля вранці, читайте в інтерв'ю РБК-Україна з винним експертом Романом Ремеєвим.

Це скорочена версія нашої розмови. Повне інтерв'ю дивіться на YouTube-каналі РБК-Україна.

– Чи модно, на вашу думку, зараз розбиратися у вині?

– Звісно, тенденція зростаюча, і це факт. Тому що ми всі реагуємо на зовнішній світ. У Америці, Європі, Азії вино починає активно розвиватися як культура. Тому, звичайно, до нас воно також потроху доходить.

– В Україні з'являється багато виробників. Зокрема, закарпатське вино виходить на свій пік. Як зараз розвивається винна культура в Україні?

– Вона, звичайно, на початковому етапі, але є тенденція до зростання. Вони (винороби - ред.) роблять правильні речі, тому що колись головною проблемою для українського виноробства було те, що дуже великі бренди лобіювали певні законодавчі рішення, що не дозволяло маленьким брендам створювати своє вино.

Потім ця ситуація змінилася, почали з'являтися класні, нові, амбіційні, молоді, готові ризикувати винороби. Але, звичайно, з певних причин зараз все сильно сповільнилося, тому я не можу сказати, що зараз є якесь бурхливе розвиток.

Але ми принаймні не зупинилися, і одна з таких причин, чому не зупинилися, це те, що створився певний попит на українське вино в Європі, з'явилися українські експортери або імпортні компанії в країнах Європи, які щось привозять, щось продають.

Я знаю, що у класних українських виноробень проблем з продажами немає, тобто тенденція хороша.

– У нас немає перекосу на попит на більш міцний алкоголь?

– На жаль, економічна ситуація в країні не така стабільна, тому це не мотивує розбиратися у вині, інвестувати більше коштів у цей напрямок. Тому, звичайно, я думаю, що по масовості міцний алкоголь забирає найбільшу частку.

Але потроху люди просто перестають пити, або починають пити менше. І для того, щоб знайти якусь альтернативу, шукають менш міцні алкогольні напої. Тому я сподіваюсь, що міцного будуть пити менше, ніж колись пили, хоча міцний алкоголь більш доступний і більш ефективний, на жаль, у певному сенсі.

Якщо в цілому, міцний алкоголь все одно лідирує. Але якщо говорити про правильні тенденції, то я думаю, що вино буде відбирати цю частку, тому що люди хочуть переходити на щось менш агресивне.

На що нам орієнтуватися, щоб придбати смачне вино в магазині?

– Знаєте, на що більшість орієнтується і ви, я думаю, також? На етикетку. Вона повинна бути такою, яка нам сподобається. Це перше, на що ми реагуємо. Друге, звичайно, цінник.

Коли не вистачає знань про вино, про сорти винограду, про регіони, ми вибираємо наосліп або шукаємо спеціаліста, якщо ми в винному магазині, який допоможе вибрати те, що нам потрібно. Це єдиний спосіб більш-менш нормально вибрати.

Якщо у вас немає винного спеціаліста і ви не в спеціальному місці, а вам треба хоч якось це зробити, то два варіанти: або ви повністю ризикуєте, або використовуєте додатки на телефоні.

Ви скануєте етикетку і отримуєте інформацію про вино, а найголовніше, ви бачите коментарі людей, які пили це вино. Це досить сучасний підхід до того, як себе не обманути або вибрати те, що вам сподобається в магазині, де немає винного спеціаліста.

Якщо орієнтуватися тільки на маркування "сухе", "полусухе", "полусолодке", чи говорить це щось про смаки взагалі?

– Є міф про те, що полусолодкі та солодкі вина – це погані вина. Це не так. Це різні категорії суто за смаком і кількістю цукру. Якщо вам подобаються більш солодкі вина, ви берете полусолодкі або солодкі. Якщо вам подобаються сухі вина, то ви іноді можете дозволити собі полусухе, але будете брати в основному сухі вина.

Кількість цукру не є ознакою якості вина в першу чергу. Але недоліки солодкого і полусолодкого вина полягають у тому, що коли ви п'єте їх з солоною їжею, то це найчастіше неприємно. Тому що солона їжа робить солодке або полусолодке ще більш солодким через поєднання смаків.

А оскільки ми в основному їмо солону їжу, то сухе вино підходить більше з точки зору базових смакових поєднань. Я про те, що краще не бути снобом, а пити те, що подобається. І тільки в той момент, коли у вашій голові виникає зацікавленість у тому, яке ще вино є, ви пробуєте далі.

Тоді через зацікавленість ваш шлях розвитку та інтеграції в культуру вина проходить природно.

Поєднання білого вина з рибою, а червоного

Чи можете ви назвати сорти або позиції, які