Влада Харківщини витратить 100 мільйонів на відновлення трьох будинків за завищеними цінами

лозова,руська

Департамент капітального будівництва Харківської ОДА у жовтні-листопаді провів тендери на аварійне відновлення трьох житлових будинків по вулиці Польовій у звільненому селі Руська Лозова на загальну суму 100 мільйонів гривень.

Про це повідомляють Наші гроші з посиланням на дані у системі Prozorro.

Згідно з укладеними на початку листопада угодами, до кінця 2024 року ТОВ "СК Пантеон" відновить будинки №3 за 31 млн грн і №4 за 30 млн₴

Фірми отримали підряди без конкуренції, бо на відкриті торги більше ніхто не прийшов.

Крім того, замовник повідомив про намір укласти угоду ТОВ "Науково-виробнича фірма "Артос" на відновлення будинку №2 за 39 млн₴

У підсумкових відомостях ресурсів всіх будинків покрівельна ПВХ мембрана Protan SE 1,5, армована сіткою з поліестеру, врахована по 1 086 грн за кв. м (з ПДВ). Компанія "Протан-Україна" продає таку мембрану по 420 грн за квадратний метр, а "Альянс сучасного будівництва" пропонує її по 350 грн, що в 2,5-3 рази дешевше.

Енергозберігаючі металопластикові вікна врахували в будинках №2, 3 по 8 244 грн за кв. м, а в будинку №4 – по 8 184 грн без зазначення камерності, профілю і класу енергозбереження. Це щонайменше вдвічі перевищує середній ринковий рівень звичайних вікон. При цьому комунальне підприємство "Благоустрій міста Ізюма" замовляло енергозберігаючі металопластикові вікна з москітною сіткою по 2 895 грн/кв. м, що майже втричі дешевше.

Пісок природний на цих тендерах врахували по 1 200 грн за кубометр. Проте Департамент капітального будівництва Харківської ОДА для аварійного відновлення житлового будинку в Руській Лозовій по вул. ХПФ, 5 замовляв пісок по 720 грн/куб. м, що майже вдвічі дешевше.

Департамент капітального будівництва Харківської ОДА очолює Євгенія Іванська, уповноваженою особою з питань закупівель є Оксана Тараненко.

Створеною в 2020 році харківською "СК Пантеон" із травня 2023 року володіє та керує Олексій Буряк із Печенігів. Однак раніше засновником і директором фірми був Олександр Чалий із Добропілля. Вона має статутний капітал 2 000 грн і адресу в житловому будинку.

"Харківський антикорупційний центр" писав, що фірма в якості підтвердження аналогічного досвіду надавала сумнівні документи під час тендерів на відновлення Харківщини.

У 2020-2021 роках фірма отримала три підряди на 72 тис. грн, а з травня 2023 року набрала угод на 189 млн грн, переважно в Департаменту капітального будівництва Харківської ОДА.

Директором і засновником харківської "НВФ "Артос" у квітні 2023 року став Костянтин Ляшенко. Відразу після цього фірма почала отримувати підряди Департаменту капітального будівництва Харківської ОДА. Загалом фірма натендерила виключно в нього 128 млн₴

Аналіз номеру телефона Ляшенка показує, що він працював у будівельних фірмах Олександра Гельзіна, який мав бізнес в Росії, а також був підрядником у структур групи "Авантаж".

По будинку №4 це не перші торги. На попередніх "НВФ "Артос" завантажила пропозицію та кошторис, зроблені для іншого тендеру – на відновлення багатоповерхівки у Руській Лозовій за адресою вул. ХПФ, 5. Департамент капітального будівництва, не зважаючи на помилку, уклав договір, а згодом все ж таки розірвав угоду з підрядником і оголосив нові торги.

Автор: Михайло Орлюк