Путін визнав зростання цін у Росії на 7,4% за рік. Це значно більше, ніж в Україні

путін

Інфляція у Росії за підсумками 2023 року склала 7,4%.

Про це російський президент Володимир Путін заявив на нараді з урядом, пише місцеве видання "Коммерсант".

"За десять місяців минулого року реальне зростання заробітних плат склало 7,7%, це непогано, але, маючи на увазі інфляційні процеси, треба зіставляти одне з одним", – додав Путін.

Він також спрогнозував, що зростання ВВП Росії за підсумками 2023 року за уточненими даними може виявитися вищим за 3,5% завдяки високому споживчому та інвестиційному внутрішньому попиту.

У червні минулого року Путін обіцяв, що інфляція в Росії за підсумками 2023 року становитиме близько 5%, назвавши це "нормальним рівнем" для економіки країни. Однак вже у грудні він припускав, що інфляція у 2023 році може прискоритися до 7,5-8%.

Читайте також: Держстат України оцінив інфляцію за минулий рік у 5,1%

Як повідомлялося, за попередніми оцінками, дефіцит федерального бюджету РФ за підсумками 2023 року становив 3,24 трильйона рублів або 1,9% ВВП країни.

Закон про федеральний бюджет на 2023 рік передбачав дефіцит у розмірі 2,93 трильйона рублів або 2% ВВП країни. Проте минулого жовтня російський президент Путін прогнозував, що дефіцит бюджету становитиме лише 1% ВВП, а міністр фінансів Антон Сілуанов у грудні говорив, що дефіцит "може бути меншим, ніж 1,5%".

Автор: Михайло Орлюк