Латвійська airBaltic після відновлення польотів може розмістити в Києві 5 власних літаків

airbaltic

Латвійська національна авіакомпанія airBaltic, щойно дозволить ситуація з безпекою, почне виконувати з України польоти до Риги, Вільнюса та Таллінна, а через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків.

Про це розповів CEO airBaltic Мартін Гаус в інтерв’ю Інтерфакс-Україна.

"Щойно повітряний простір України буде відкритий, ми негайно розпочнемо польоти. На першому етапі виконуватимемо польоти з України до трьох країн Балтії, які в свою чергу з’єднані з багатьма містами Європи. Цього року airBaltic матиме 130 напрямків зі своїх баз у країнах Балтії. На другому етапі, через три-шість місяців після відновлення польотів, ми плануємо базувати в Києві літаки. Вони виконуватимуть перельоти до столичних та центральних аеропортів Європи", – заявив Гаус.

За його словами, на першому етапі буде налагоджено повідомлення між Україною та Ригою у Латвії, Вільнюсом у Литві, Таллінному в Естонії.

Планується з’єднати три балтійські країни з аеропортами до "Бориспіль" та "Львів" за умови, якщо вони будуть відкриті одночасно.

У довгостроковій перспективі через три-шість місяців після початку роботи компанія не виключає розміщення в Україні п’яти власних літаків.

Гаус уточнив, що авіакомпанія хоче сама виконувати рейси, але також готова розглянути укладання кодшерингової угоди. До повномасштабного вторгнення партнером airBaltic в Україні були "Міжнародні авіалінії України", з якими компанія спільно оперувала на рейсах.

"Після повернення ми, звичайно, будемо зацікавлені працювати і з іншими українськими авіаперевізниками. Загалом на сьогодні маємо кодшерингові угоди з 23 партнерами – це майже всі найбільші авіаперевізники: Lufthansa, British Airways, KLM, Air France, Emirates Airlines, Turkish Airlines" – сказав CEO airBaltic.

Із 2019 року airBaltic виконувала польоти з аеропортів "Бориспіль" та "Львів". За даними Мінвідновлення, компанія перевезла з України понад 300 тис. пасажирів.

Літак цієї компанії останнім залишив аеродром "Борисполя" у лютому 2022 року, перед закриттям повітряного простору.

аirBaltic була заснована 1995 року. Головним акціонером авіакомпанії є Латвійська держава, якій належать 97,97% акцій.

airBaltic (Air Baltic Corporation AS) з’єднує Балтійський регіон з більш ніж 70 напрямками в Європі, на Близькому Сході, в Північній Африці та на Кавказі. У флоті AirBaltic – 47 літаків Airbus A220-300. Згідно з планами авіакомпанії, її флот до 2030 року збільшиться вдвічі – до 100 літаків.

Що відомо про відновлення авіасполучення з Україною

Як повідомлялося, Україна офіційно починає переговори з регуляторами США та Європейського Союзу щодо відновлення пасажирських авіаперевезень. Також тривають консультації з адміністрацією цивільної авіації Ізраїлю.

У грудні минулого року президент Володимир Зеленський заявляв, що українська влада працює над можливістю відновлення роботи аеропорту "Бориспіль".

У листопаді керівник Офісу президента Андрій Єрмак стверджував, що один з українських аеропортів може відновити польоти цивільно авіації ще до закінчення війни з Росією.

Детальніше про можливості відновлення авіасполучення читайте в матеріалі БізнесЦензор "Відкрити небо над Україною: Чи можливо відновити авіасполучення до закінчення війни".

Автор: Галина Ялівець