ФСБ почала пакувати "іновірців" у РФ та на окупованій частині України: "Усіх зроблять терористами"

Читать на русском

ФСБ почала пакувати

ФСБ почала пакувати "іновірців" у РФ та на окупованій частині України: "Усіх зроблять терористами"

Після теракту в підмосковному "Крокус Сіті Холі", в результаті якого не менше 145 людей загинули і 551 отримав поранення, а фігурантами виявилися громадяни Таджикистану та Киргизії, в Росії почалися гоніння на мігрантів із країн Центральної Азії. Однак нічні підпали магазинів уже виглядають дитячим лепетом порівняно із новою тактикою російських силовиків.

Докладніше про ситуацію – у матеріалі OBOZ.UA.

Полювання на "терористів"

11 квітня російська ФСБ відзвітувала про вбивство нібито терориста в будинку поряд із ВДНГ у Москві. Спецслужба країни-агресора заявила, що він був "нейтралізований вогнем у відповідь", хоча на кадрах поряд з чоловіком видно лише туристичний ніж.

За твердженням ФСБ, вихідець із Центральної Азії планував теракт у столиці РФ. Чоловік нібито вже "провів розвідку місцевості в оточенні однієї із синагог Москви, а також придбав компоненти для виготовлення саморобного вибухового пристрою".

А в окупованому Донецьку співробітники ФСБ затримали аж цілий "терористичний осередок", до якого входили вже шість вихідців із Центральної Азії.

У російській спецслужбі стверджують, що вони "планували теракт на військовому об’єкті в Донецьку". При цьому за обкатаною схемою заявили, що "діяльність групи координували з України, куди члени осередку планували потім потрапити через Туреччину".

 dqdiqhiqdkidedant

Легка мішень

За словами співрозмовника OBOZ.UA в українській розвідці, мігранти в Росії – дуже легка (і зручна) мішень для російських силовиків.

"На них можна повісити які завгодно злочини, у тому числі й вигадані. Зате та ж ФСБ покаже як "геніально" та "ефективно" працює. Після теракту в "Крокус Сіті Холі", про який Росія була попереджена, ФСБ намагається реабілітуватися. Будь-якими способами та методами", – вважає офіцер.

Ставлення до мігрантів із країн Азії після теракту капітально погіршилося. Росіяни почали відловлювати їх на вулицях, бити, підпалювати їх невеликі крамнички. Не відстають й силовики – розпочали перевірки та рейди. Наприклад, у Санкт-Петербурзі відбувається масштабна операція "Антимігрант" з депортації громадян країн Центральної Азії. У Москві посилилися перевірки людей зі "східною зовнішністю".

Більше того, тепер у РФ на повну силу йдуть облави у тому числі на парафіян мечетей. Наприклад, під час "відпрацювання" у підмосковних Котельниках чоловіків відвезли до військкомату та під загрозою кримінальних справ змушували підписувати контракти з Міноборони РФ. Після медкомісії їх доставили до пункту вербування контрактників, а потім до збірного пункту у місті Желєзнодорожний. Наступний крок – відправка на війну в Україні.

А "депутат" Держдуми від окупованого Криму Михайло Шеремет взагалі запропонував обмежити в’їзд мігрантів до Росії до кінця війни в Україні. Однак російська влада навряд чи може дозволити собі перекрити потоки мігрантів, оскільки економіка РФ дуже залежить від центральноазіатського трудового ресурсу.

Все це призвело до того, що дуже багато людей, насамперед таджики, причому навіть власники російського громадянства, почали масово виїжджати із РФ – і цей процес триває.

Зачепило й Україну

На тимчасово окупованих територіях України також є багато мігрантів із країн Центральної Азії. Сюди вони були навмисно завезені російськими окупантами як дешева робоча сила, а також щоб "розмити" місцеве населення і таким чином знизити ризики опору.

Зокрема, така ситуація у захопленому Маріуполі, де будівельні бригади складаються здебільшого з таджиків. Вони вже перевезли свої родини з великою кількістю дітей та міцно осіли у місті. І атака на концертний майданчик у Підмосков’ї на них не далася взнаки. Принаймні – поки що.

таджики Маріуполь

Щодо окупованого ще у 2014 році Донецька – то там ситуація дещо інша.

"Такого засилля, як у Маріуполі, у нас немає. Трохи таджиків, узбеків – останні переважно торгують на ринку. Ставлення до них у місцевих нормальне. Щодо затримання "азіатів-терористів", то у нас практично ніхто не вірить постановці ФСБ. Мігрантів у нас дійсно мало, вони дуже виділяються своєю зовнішністю, тому злитися з місцевими вони точно не могли. А те, що готували теракт, – це взагалі з області фантастики. Але у російських силовиків карт-бланш і вони легко можуть усіх зробити терористами", – поділився з OBOZ.UA донеччанин.

Однак, на його думку, тепер висока ймовірність, що представники країн Азії тікатимуть і з окупованої частини України.