Мобілізація в Україні: у яких випадках можна законно відмовитися від повістки

Читать на русском

Мобілізація в Україні: у яких випадках можна законно відмовитися від повістки

Мобілізація в Україні: у яких випадках можна законно відмовитися від повістки

За словами юриста Тетяни Козян, якщо при врученні повістки ви помітили об’єктивні помилки, існує можливість відмовитись від її підписання.

У зв’язку із повномасштабним вторгненням РФ в Україні діє загальна мобілізація. Після вручення повістки громадяни призовного віку мають пройти медичний огляд. Відмовитись від цього документа можна цілком офіційно, відповідно до законодавчих норм. Про те, як це зробити, розповіла виданню "РБК-Україна" юрист практики військового права юридичної компанії "Приходько та партнери" Тетяна Козян.

За її словами, без об’єктивних причин відмовлятися від повістки не можна.

"Такий варіант розвитку подій можливий і цілком законний в окремих випадках, однак потрібно розуміти всі ризики і те, що відмовитися від отримання повістки без об’єктивних причин не можна", – зазначає юрист.

Юрист зазначає, що призовник повинен мати конкретні та серйозні причини для відмови в отриманні повістки, наприклад:

  • якщо в документі вказані неправильні дані одержувача (повістка може бути адресована комусь іншому);

  • повістку вручає не уповноважена у цьому особа;

  • немає печатки / підпису комісара ТЦК та СП.

За словами фахівця, якщо при врученні повістки ви помітили об’єктивні помилки, існує можливість відмовитись від її підписання. У такому разі співробітник Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) повинен скласти акт про відмову від отримання повістки у присутності свідків.

Штраф за порушення правил військового обліку

Козян зазначає, що незначна помилка в повістці не є поважною причиною відмови від отримання документа чи неприбуття до ТЦК та СП.

"У розумінні вимог закону, і у разі неявки у вказаний час настає адміністративна відповідальність, яка передбачає сплату штрафу, а за наявності відповідних підстав може наступати кримінальна відповідальність. Отже, слід виходити із змісту та загального усвідомлення самого виклику до ТЦК та СП", – додає юрист.

Козян зазначила, що після фіксації відмови від отримання повістки та складання акта, справа передається на розгляд керівникам ТЦК та СП, які, у результаті, можуть стягнути штраф за порушення правил військового обліку.

За словами юриста, оскаржити штраф можна в суді, де ТЦК та СП доводитиме, що людина порушила правила обліку, тобто відповідальність настає саме за порушення правил обліку, а не за те, що вона відмовилася від повістки.