Поляки переказали через неурядові організації 10 мільярдів злотих на допомогу українцям

польща

Поляки надіслали через неурядові організації Польщі на допомогу українцям понад 10 млрд злотих і готові надавати допомогу й надалі.

Про це заявив віцепрезидент Конфедерації неурядових ініціатив Республіки Польща Каміль Рибіковський, передає Укрінформ. Він презентував звіт Спільноти асоціаційної конфедерації неурядових ініціатив Польщі.

"За даними Польського економічного інституту, поляки, які переказували кошти неурядовим організаціям для допомоги українцям, передали цим шляхом понад 10 млрд злотих. Це більше, аніж на інші благодійні цілі за цілий рік. Ми готові допомагати і надалі", – сказав Рибіковський.

Допомогу українцям, які переїхали до Польщі після початку повномасштабного вторгнення Росії, надавали психолого-правові, гуманітарні, церковні, скаутські та спортивні організації. Правову допомогу українцям у Польщі надавала низка правозахисних неурядових організацій.

Допомога, яку надавали українським біженцям гуманітарні організації, що діють у Польщі, оцінюється щонайменше в 440 млн злотих.

Як зазначається у звіті, українців підтримують переважна більшість релігійних і церковних установ у Польщі.

"Повномасштабна війна в Україні привела до безпрецедентно швидкого об’єднання польського громадянського суспільства навколо цієї трагедії та ефективної співпраці НУО з органами місцевого самоврядування та іншими сторонами для своєчасних, дієвих і скоординованих рішень у питаннях вантажної та пасажирської логістики, медичної та психологічної допомоги, співпраці з відповідними партнерами в Україні. Поляки як громадяни продемонстрували широку солідарність і готовність допомагати українцями", – йдеться у звіті.

Згідно з даними звіту, у Польщі перебувають 1,47 млн українців, з яких близько 90% – жінки та діти. Кількість активних PESEL номерів – документів, що підтверджують надання українцям тимчасового захисту в Польщі, становить 967 617. У польських освітніх закладах навчаються 180 тис. українських дітей.

Автор: Юлiя Недашківська