Нацбанк не бачить підстав для зниження ставок за депозитами

гривня

Національний банк України (НБУ) не очікує суттєвого зниження ставок за депозитами після зниження облікової ставки з 16% до 15% річних у грудні, але кредити, ймовірно, все ще можуть подешевшати.

Про це заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук заявив у інтерв’ю агентству Інтерфакс-Україна.

"Ми не очікуємо суттєвого зниження ставок за депозитами, особливо щодо термінових депозитів у гривні, враховуючи саме ті стимули, які ми надаємо банкам за допомогою нашого допоміжного інструменту – тримісячних депозитних сертифікатів", – сказав Ніколайчук.

Він пояснив, що у випадку з кредитами ставки залежать переважно від критерію ризикованості позичальників, при цьому в корпоративному секторі ситуація з кредитоспроможністю позичальників покращується.

Заступник голови Нацбанку висловив сподівання, що зниження кредитних ставок відбудеться завдяки зменшенню премії за ризик.

"Національний банк разом із партнерами розробляє стратегію розвитку кредитування, значна частина заходів якої має бути націлена на те, щоб цю премію за ризик у кредитних ставках, особливо для корпоративного сектора, суттєво зменшити. Це наше пріоритетне середньострокове завдання", – додав Ніколайчук.

Говорячи про ймовірність зміни облікової ставки у 2024 році, він зазначив, що наразі актуальним залишається жовтневий прогноз, згідно з яким облікова ставка залишатиметься на рівні 15% протягом усього року.

Читайте також: Грошова маса в Україні зросла за рік майже на 600 мільярдів, – Нацбанк

Він також запевнив, що в новому прогнозному циклі, який закінчиться оприлюдненням оновленого макроекономічного прогнозу 25 січня, буде враховано нові припущення, і регулятор презентує нові оцінки, зокрема щодо облікової ставки.

Як повідомлялося, правління Національного банку ухвалило рішення з 15 грудня 2023 року знизити облікову ставку з 16% до 15% річних.

Автор: Михайло Орлюк