Крим на прицілі

Вибухи на аеродромі Бельбек 31 січня 2024 року.

Вибухи на аеродромі Бельбек 31 січня 2024 року.

31 січня Сили оборони завдали успішного комбінованого удару по Криму.

Основною ціллю став аеродром Бельбек — центр управління польотами, оглядова РЛС аеродрому, командний пункт, ТЕЧ частини.

Storm Shadow/SCALP-EG пройшли через Північний Крим, зону, прикриту С-300 й «торами», — є відеопруфи, як російські солдати супроводжують наші ракети камерами телефонів.

Тобто малопомітність, матеріали, що поглинають промені РЛС, і низька висота з прошитими цифровими картами місцевості — це дані не з рекламних проспектів виробників, ракета реально створює проблеми для ППО РФ.

Тож вдалі дії — не тільки пастки-декої, не масовість, не дрони, а саме труднощі наведення на саму ракету.

«Аналоґовнєтні» системи Москви з ешелонами знову показали, що винні не араби, не руки погано навчених розрахунків експортних систем, а саме російська техніка, що відстає від західної на роки.

Якщо й були знищені літаки, то на території ТЕЧ, основне завдання — командний пункт.

У принципі цілком логічно — майже щоночі над Кримським півостровом літають наші дрони, час від часу — крилаті ракети.

Ще тексти Кирила Данильченка про ракетні удари по Криму:

Севастополь. Чудова операція українських ВПС

Кримська генотьба

Полювання на «Ропуху»

Регулярна робота й по НПЗ на Чорноморському узбережжі — на перехоплення піднімають навіть винищувачі.

У Бельбеку розташований 38-й винищувальний полк на Су-30М2, серед їхніх спеціалізацій на ТВД — перехоплення крилатих ракет.

Інша основна «робота» — супровід метальників керованих бомб. Зазвичай це бомбардувальник Су-34, винищувач Су-30, а також група придушення з пари вертольотів РЕБ Мі-8.

Супутникові знімки наслідків ураження Силами оборони аеродрому Бельбек в окупованому Криму

Супутникові знімки наслідків ураження Силами оборони аеродрому Бельбек в окупованому Криму

Швидкісні Су-34 часто йдуть з радіусу ураження ППО після скидання чавуну, тому робити цілями управління, а не ризикувати в засідках пусковими, тактично правильно.

Ударами зруйнували командний пункт, вивели з ладу радар підсвічування й наведення С-300 та навігаційний радар аеродрому.

Разом зі знищенням літака ДРЛО це великий успіх: ми відсуваємо РЛС-поле від півдня України, Запоріжжя, Херсона, Кривого Рогу, Дніпра. Не даємо противнику виявляти наші Су-24М, які можуть іти на гранично малій висоті, ховаючись від радарів у глибині, та руйнуємо керування польотами.

Атака на ракетний катер «Ивановец» — майбутня класика ударів вовчою зграєю безекіпажних дронів. ГУР і «бездушна» 385 бригада ВМС постаралися на славу.

Корабель спіймали на зовнішньому рейді біля Донузлава, за 6 км на південь від Окунівки, зі спорядженими протикорабельними ракетами. Що він там робив і з ким планував боротися пусками ПКР «Москіт» — для мене велика загадка.

РЛС-варту на 500-тонному катері вести теж безглуздо, тим більше, радар у 12411 далеко не новий, а на відео РЛС «Моноліт» нерухомий.

Навігаційна ж «Печора» — це сміття; вона застаріла ще на етапі, коли приймали на озброєння.

Хто відповідав за охорону рейду і чому найсильніший флот у Чорному морі (та я знущаюся, це були турки, причому до того, як ми вибили третину вимпелів) не в змозі поставити мінні банки, організувати вертолітні патрулі й невеликі катери в зоні свого «непотоплюваного авіаносця» — питання на багато років ув’язнення для російських адміралів.

Удару по російському кораблю «Ивановец» завдали дронами українського виробництва, – Буданов

По «Ивановцу» прийшло кілька ударів з різних боків: по гвинто-кермовій групі на кормі, у районі центрального посту й у пробоїну повторно.

Вибухи пролунали з різницею в кілька хвилин, причому екіпаж до останнього вів вогонь з кулеметів, але шестиствольні 30 мм зенітні гармати мовчали — імовірно, атака була раптовою і не всі зайняли бойові пости.

Після одного влучання здетонували крилаті ракети, на цьому організований опір з ракетного катера припинився.

Ніс затопленого ракетного катера «Ивановец» після чергового удару дрона.

Ніс затопленого ракетного катера «Ивановец» після чергового удару дрона.

Офіціали РФ пишуть про евакуацію з корабля трьох десятків людей екіпажу.

Як це сталося, якщо горять ілюмінатори й на бойових постах стоять люди (після детонації та занурення носом уперед про те, щоб спустити шлюпки, не було й мови), ми не знаємо, але це звучить як шизофренія.

Плюс плавуча корма — це повітряна кишеня, на катері йшла боротьба за виживання (відкачували воду, задраювали перебірки), тобто однозначно на борту були люди.

Вижити ж у лютневому морі навіть у спеціальних костюмах неможливо.

Цілком імовірно, маємо великі втрати в агресора. Природно, їх намагатимуться приховувати. У росіян нещодавно загиблий оператор дронів Мойсей раптово «воскрес» і почав писати по 30 постів на день дикої Z-аналітики й зборів.

Але ми люди прості — поки не побачимо інтерв’ю офіцерів команди або некрологів, то вони зникли безвісти. Нас такий результат влаштовує.

Російська військова техніка палає на аеродромі Бельбек у Криму

Російська військова техніка палає на аеродромі Бельбек у Криму