Канада направить майже $30 мільйонів на чеську закупівлю снарядів для України

канада

Канада виділить понад 40 млн канадських доларів ($29,4 млн) на закупівлю артилерійських боєприпасів для України в межах відповідної чеської ініціативи.

Про це повідомили у канадському уряді, передає ЄП.

За словами міністра оборони Канади Біллі Блера, ці кошти допоможуть доставити кілька тисяч снарядів важких боєприпасів.

Оттава також передасть Києву прилади нічного бачення на суму в понад $5,5 млн.

"Україна дуже чітко дала нам зрозуміти, що зараз відчайдушно потребує артилерійських боєприпасів, і що їх нестача відчувається на полі бою", – сказав Блер.

Зобов’язання допомогти купити снаряди було частиною оборонної угоди, яку Канада підписала минулого місяця з Чехією, але тоді Оттава не повідомила, скільки коштів вона витратить.

Канада вже передала Києву близько 40 тисяч артилерійських боєприпасів калібру 155 мм, які отримала як з власних запасів, так і за рахунок закупівель через уряд США.

Наразі Канада також намагається збільшити власне виробництво 155-мм снарядів.

Як повідомлялося, Німеччина сплатить за 180 тисяч снарядів у межах чеської ініціативи щодо закупівлі артилерійських снарядів для України.

Чеська ініціатива з боєприпасами для України

Раніше повідомлялося, що Чехія прагне організувати групу країн, які допоможуть профінансувати поставки в Україну 800 тис. боєприпасів.

На Мюнхенській конференції з безпеки чеський президент Петро Павло заявив, що Чехія шукає боєприпаси та озброєння для якнайшвидшого постачання в Україну по всьому світу. За його словами, існує можливість постачання 500 тис. снарядів калібру 155 мм та 300 тис. снарядів калібру 122 мм із третіх країн протягом тижнів у разі отримання необхідного фінансування.

Згодом стало відомо, що Бельгія на 200 млн євро профінансує чеську ініціативу щодо закупівлі 800 тис. снарядів для України за межами Європи для надання більшої підтримки українській армії.

Пізніше Нідерланди заявили, що допоможуть чеській ініціативі закупити 800 тис. боєприпасів для України.

Також до ініціативи долучилися Франція, Німеччина та Латвія.

Автор: Юлiя Недашківська