Міністр оборони Естонії, перебуваючи в Києві, оголосив про новий пакет допомоги Україні

Як повідомило Міноборони Естонії, пакет допомоги включає снаряди калібру 155 мм

Міністр оборони Естонії Ганно Певкур під час візиту до Києва на зустрічі з міністром оборони України Рустемом Умєровим оголосив про новий пакет військової допомоги Україні.

Новий пакет вартістю 20 мільйонів євро передбачає, зокрема, надання артилерійських боєприпасів, вкрай необхідних Україні для протидії російській агресії, повідомляє Міністерство оборони Естонії.

«Ми укомплектували цей пакет, зосереджуючись на тому, щоб забезпечити максимальну вигоду для України, і водночас переконатися, що не зменшили готовність оборони Естонії», – сказав міністр Певкур.

Як повідомило Міноборони Естонії, пакет допомоги включає снаряди калібру 155 мм, що є додатковим внеском Естонії в ініціативу Європейського союзу із надання Україні мільйона боєприпасів. Поповнення внеску Естонії буде частково профінансоване Данією. Точну кількість не розголошують із міркувань безпеки.

19 березня перед засіданням Контактної групи з питань оборони України (формат «Рамштайн») міністр оборони Естонії наголосив, що його країна має «різні варіанти щодо відправки більшої кількості боєприпасів до України», й анонсував свій візит до Києва.

У нещодавному звіті фахівці американського Інституту вивчення війни припустили, що російські війська можуть скористатися дефіцитом боєприпасів і військового обладнання, спричиненими затримками допомоги Україні з боку США. За даними експертів, прорив може статися за умови, якщо поставки зброї українським військовим і надалі скорочуватимуться.

Наприкінці лютого Bloomberg з посиланням на свої джерела писав, що українські чиновники стурбовані тим, що російський наступ може набрати значних обертів до літа, якщо їхні союзники не збільшать постачання боєприпасів.

Попри це, президент України Володимир Зеленський заявляв, що Україна у 2024 році планує не лише оборонятися, але й готувати новий контрнаступ.

Форум