Через “Дію” українці зможуть подати заяви до міжнародного Реєстру збитків про пошкодження, завдані РФ

Читать на русском

Через “Дію” українці зможуть подати заяви до міжнародного Реєстру збитків про пошкодження, завдані РФ

Через “Дію” українці зможуть подати заяви до міжнародного Реєстру збитків про пошкодження, завдані РФ

Директор Реєстру збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України, Маркіян Ключковський та віцепрем’єр-міністр України з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій Михайло Федоров підписали угоду, завдяки якій українці зможуть подати заяву про відшкодування збитків, завданих внаслідок російської агресії. Нею передбачено запуск нового сервісу, що є безпрецедентним випадком з міжнародного обміну даними. Послуга стане доступною на порталі та в застосунку “Дія”.

Про це KВ стало відомо з повідомлення пресслужби Міністерства цифрової трансформації України.

“Подання заяв через "Дію" до міжнародного Реєстру збитків – важливий крок для фіксації збитків та підтвердження усіх втрат, завданих Росією. Дія стає важливою частиною передачі і відображення масштабів збитків, щоб в подальшому запустити компенсаційний механізм”, – зазначив Михайло Федоров.

Згідно повідомлення, перший етап розпочнеться у квітні цього року – вже можна буде сформувати заявки про пошкоджене або зруйноване житлове нерухоме майно за наявності Акту про обстеження від місцевої влади.

У пресслужбі підкреслили, що з часом планується уможливити подання заяв до Реєстру збитків навіть за умови, якщо людина не зверталась до місцевої влади. Крім того, згодом буде розширено перелік категорій збитків через агресію РФ. У майбутньому заяви про завдану шкоду бізнесу та інфраструктурі зможуть подати юридичні особи та держава.

“Реєстр збитків для України – це важливий перший крок до репарацій за шкоду, завдану агресією Росії Україні та всім, хто постраждав від цієї агресії. Реєстр готується прийняти мільйони заяв від постраждалих і вже скоро він починає свою роботу. Ми дуже раді співпраці з Міністерством цифрової трансформації, "Дією" та Міністерством юстиції. Завдяки тому, що "Дія" є зручним та надійним застосунком для 20 мільйонів українців, ми маємо змогу створити простий, доступний та безпечний спосіб подання заяв до Реєстру. Крім того, завдяки інтеграції "Дії" у розгалужену інфраструктуру цифрових сервісів та публічних реєстрів в Україні полегшить процес збору доказів, які слід додати до заяви”, – підкреслив Маркіян Ключковський.