«Усама Зеленський» та «колективний Захід»: як російський агітпроп намагається звинуватити Україну та її союзників у теракті в «Крокусі»

«Усама Зеленський» та «колективний Захід»: як російський агітпроп намагається звинуватити Україну та її союзників у теракті в «Крокусі»

Увечері 22 березня в підмосковному місті Красногорську група озброєних чоловіків увійшла до концертного залу «Крокус сіті холл» і відкрила вогонь по відвідувачах та охоронцях. За офіційними російськими даними на 28 березня, під час теракту загинуло 144 людини. Відповідальність за атаку взяла на себе організація «Вілаят Хорасан», афганське відділення «Ісламської держави». Проте російська пропаганда та державні мовці звинуватили в теракті Україну як у перші години після теракту, коли жодної інформації про виконавців та організаторів ще не було, так і через тиждень, коли «ІД» вже заявила про свою причетність та надала фото й відео від особи виконавців теракту.

«України має не стати зовсім»: як реагували на теракт російські пропагандисти

Деякі російські спікери почали звинувачувати Україну в теракті в «Крокус сіті холлі», щойно в соціальних мережах з’явилися перші кадри з місця подій. Ще коли відвідувачі концерту групи «Пікнік» рятувалися від вогню, а російські силовики тільки збиралися із силами, щоб увійти до приміщення, пропагандисти вже взялися за роботу. Олександр Дугін одразу після теракту оприлюднив у своєму телеграм-каналі допис: «Правильно було б, якби до завтрашнього ранку України не стало зовсім». Згодом Дугін цей пост видалив, хоча і залишив багато інших, у яких порівнював теракт у Підмосков’ї з «обстрілами Бєлгорода та Донбасу», натякаючи таким чином на «український слід». Багаторічний патрон Дугіна, «православний олігарх» Костянтин Малофєєв висловився в тому ж дусі, завуальовано закликавши до ядерних бомбардувань українських міст: «Даймо мирному населенню України 48 годин, щоб покинути міста, і нарешті закінчимо цю війну переможним розгромом противника. З використанням усіх сил і засобів». Цей допис ні Малофєєв, ні Дугін, який його репостнув, видаляти не стали.

Російський «z-воєнкор» Семен Пегов у своєму телеграм-каналі WarGonzo (1 млн підписників) також у перші ж години після теракту звинуватив українців, мовляв, хто ще здатен на такий злочин, щоб цинічно вбивати неозброєних цивільних людей? Тільки ті, хто «свій тероризм сприймає як місію» та які «повторювали “москаляку на гілляку” як мантру — довгі й довгі роки. Це плоди довгострокової ідеології культивування ненависті до росіян». Які мантри повторюють російські військові, аби два роки вбивати українців на території України, Пегов не уточнює.

Уранці 23 березня російські силовики затримали чотирьох громадян Таджикистану, яких підозрюють у виконанні теракту. Разом із тим, «ІД — Хорасан» своїми каналами заявила про організацію теракту. На підтвердження цього було оприлюднено фото з чотирма чоловіками на фоні прапору «Ісламської держави», одяг яких схожий на одяг виконавців теракту та на одяг чоловіків, яких затримали російські силовики. Згодом каналами «ІД» було оприлюднене й відео розстрілу в «Крокусі», зняте терористом. Американська CBS із посиланням на інформацію від посадовців США також повідомила про причетність саме «ІД» до теракту. Проте нічого з цього не змусило російських пропагандистів засумніватися в «українському сліді» в теракті.

Очільниця Russia Today Маргарита Симоньян висловилася так: «Значить, так. Ніякий це не ІДІЛ. Це хохли». Повідомлення західних медіа, які, за словами Симоньян та інших пропагандистів, «хором та узгоджено» писали про роль «Ісламської держави», нібито базуються не на фактах і визнанні самої «ІД», а винятково на бажанні «обілити» Україну. «Просто виконавців підібрано так, щоб можна було переконати тупувату світову громадськість, що це ІДІЛ», — пише Симоньян.

Один із найбільших російських пропагандистських каналів у телеграмі (2,5 мільйона підписників) також наступного ранку після атаки «пояснював» для «тих, хто все ще (sic!) сумнівається в причетності Києва до теракту в “Крокусі”». Як і інші пропагандисти, автори допису не шукали доказів для своїх звинувачень, просто постулюючи їх як факт і наводячи «аргументи» лише для можливих заперечень. Наприклад, для підтвердження того, що «українці здатні на організацію терактів» загалом, використовуються приклади загибелі Дар’ї Дугіної та Максима Фоміна (Владлєна Татарського), атак на Кримський міст. Мовляв, українські спецслужби ж здатні влаштувати ліквідацію ворожих пропагандистів та атаки на об’єкти інфраструктури, які використовуються з воєнною метою, — отже й розстріляти цивільних у концертному залі здатні. На думку пропагандистів, «це одне й те саме».

Ба більше, схильність України до терору виводиться із самої «української державності». «Багато хто досі не може змиритися з думкою, що українські спецслужби здатні піти на вчинення такого кривавого теракту руками завербованих ісламістів. Ось тільки це здивування має одразу ж випаруватися, якщо згадати весь анамнез української державності», — стверджують автори згаданого телеграм-каналу. Також теракт цинічно порівнюють з обстрілами прикордонних територій Росії, нібито українські війська «терористично обстрілюють мирних російських громадян». Звісно, пропагандисти забули вказати, що з тієї самої території регулярно завдають ударів по українських містах і селах із застосуванням, зокрема, балістичних ракет та авіабомб.

Після затримання підозрюваних у здійсненні теракту про «український слід» заговорив і президент Росії Володимир Путін. За його словами, на російсько-українському кордоні, за 140 км від якого були зняті відео ймовірного затримання підозрюваних, для терористів було «підготовлено вікно» для переходу. Тезу про свідоме слідування до кордону з Україною та підготовлений «прийом» терористів підхопили й пропагандистські канали. Та ж Симоньян пише: «100 км упирі не доїхали до українського кордону... Вже зрозуміло, що все було зрежисовано небратами. Знайти в чатиках виконавців справа легка. А далі питання: пес у вишиванці зірвався з ланцюга чи йому дали таку команду? У будь-якому разі, винен дресувальник».

Пропагандистів не збентежило очевидне запитання: якщо версія Путіна відповідає дійсності, хто мав готувати «вікно для переходу» з російського боку на кордоні, де ведуться бої, облаштовані укріплення, зосереджено війська та спецслужби? Окрім того, не звернули вони уваги й на те, що слова Олександра Лукашенка теж підривають пропагандистську теорію, що терористи намагалися потрапити в Україну. Він сказав, що після теракту білоруські силовики перекрили дороги до країни, тому підозрювані в теракті «відвернулись і пішли на українсько-російський кордон» — тобто навіть якщо припустити, що терористи рухалися в бік українського кордону, то це була вимушена, а не запланована дія.

Операція під подвійним фальшивим прапором: як висвітлювали теракт анонімні телеграм-канали

Крім України, звісно, пропагандисти звинувачують також «колективний Захід». Особливо після того, як з’явилися докази зв’язків терористів з «Ісламською державою» (фото виконавців теракту зроблене перед ним на фоні прапору «ІД», а також відео розстрілу, зняте виконавцями), і звинувачувати Україну напряму стало незручно (хоча багато кого й це не зупинило). Тому пропаганді довелося вигадувати складні схеми «зв’язків» у трикутнику «Україна — Захід — ісламісти». Особливо активно та вигадливо цим займалися нібито «українські» телеграм-канали, які розповсюджують російську пропаганду.

Українцям пропонується версія про те, що теракт нібито влаштували британські спецслужби з метою звинуватити одночасно і мусульман, і українців, завдати удару по Росії та зірвати можливі перемовини щодо війни в Україні. «Поки що все говорить про те, що британці розробили багатогранну операцію, яка повинна створити багато ліній розлому… Пам’ятаймо, що брити воюють із росіянами вже 300 років, а український конфлікт просто крок у грі», — пише анонімний телеграм-канал із 400 тисячами підписників.

Той же канал як один з аргументів, чому «Ісламська держава» не є справжнім замовником і навіть виконавцем теракту, наводить те, що «Крокус сіті холл» належить мусульманину. Цікаво, як цей аргумент узгоджується з тим, що «ІД» переважну більшість своїх терактів влаштовує в мусульманських країнах і вбиває здебільшого саме мусульман: шиїтів, алавітів, конкурентів з «Аль-Каїди» й «Талібану» тощо.

Інший телеграм-канал із мільйоном підписників стверджує, що «загострення» у війні та нібито можливе «офіційне оголошення війни» Росією Україні через теракт вигідне західним країнам та особисто Байдену. «За нашими даними, війна вигідна західним партнерам, оскільки вони скидають зі своїх плечей Україну, “валізу без ручки”, при цьому їхньої провини немає, що вони мало дали озброєння і грошей. Винен буде Зеленський, який перегнув. Також офіційна війна вигідна Байдену перед виборами. Підвищить антиросійську риторику в США, давши демократам хороший кейс для піару», — пише канал.

Такі телеграм-канали щоденно сіють «зраду» та зневіру в українському суспільстві, тому теракт в Підмосков’ї також подавали в максимально невигідному для України світлі. Не лише Росія нарешті «почне воювати по-справжньому», але й західні партнери тепер нібито мають відмовитися від підтримки України. «ЄС засудив теракт у Московській області. В умовах фактичної війни це означає, що Європейський Союз згоден із правом Кремля відповісти на нього», — пишуть в одному з таких каналів. Як це узгоджується з повідомленнями того ж каналу про спільні спроби західних медіа та спецслужб всіляко «відмазати» Україну — пояснити важко, хоча, звісно, можна, якщо побудувати комплексну конспірологічну схему.

Крім того, так само як свого часу з атаками на Кримській міст, теракт у Підмосков’ї використовують, щоб виправдати нову хвилю ударів по українських енергетичних об’єктах. Лише цього разу ця версія виглядає зовсім абсурдно, враховуючи, що перші масовані удари, зокрема по Дніпровській ГЕС, були завдані рано-вранці 22 березня, до теракту.

Серед «українських» телеграм-ресурсів, які висловлювалися з приводу теракту, треба також згадати один неанонімний. Анатолій Шарій повернувся до звичної риторики про країну «тупого бидла» та «кокаїнового антихриста». Критики Росії та кремлівської пропаганди в нього на каналі стало значно менше, ніж від початку повномасштабного вторгнення, натомість стосовно теракту в «Крокусі» Шарій зайняв позицію непохитну й ідентичну найгрубішим з-поміж російських пропагандистів: у теракті Шарій звинувачує особисто Зеленського та українські спецслужби як організаторів. Навіть колективний Захід, за словами Шарія, не винний напряму, лише українська влада.

«Захід гладив цю мерзоту по голівці, коли режим саджав невинних, тріпав за вушко ніжно, коли заборонили опозицію, розігнали церкву, коли саджали невинних тисячами й убивали без суду, коли замовляли вбивства за кордоном, Захід вдавав, що не помічає, тупив оченята. У підсумку виростив розв’язного терориста. Це було настільки закономірно й очікувано, що тепер тільки залишається спостерігати за муканням у стилі “ми цього не хотіли”», — пише Шарій. «Аргументи» Шарія зводяться до тих самих, що і в інших російських пропагандистів, мовляв, «українці “наймають бабусь, щоб ті підпалювали військкомати”, значить і чотирьох терористів можуть найняти, щоб убити півтори сотні цивільних, це ж ніби майже одне і те ж». Та повторює тезу Путіна про те, що терористи нібито планували втекти в Україну.

Чому «Ісламська держава» (не) могла влаштувати теракт у «Крокусі»

Один з аргументів пропагандистів полягає в тому, що теракт організували українці (або «колективний Захід»), тому що «Ісламська держава» його організувати нібито просто не могла. По-перше, «ІД» у тому вигляді, в якому вона існувала раніше в Сирії та Іраку, вже не існує, й узагалі вони нібито вийшли з фокуса уваги світових медіа. По-друге, теракт ісламістським радикалам нібито «невигідний», оскільки у фокусі уваги мусульманського світу — Сектор Газа, тому навіщо воювати проти Росії, яка «дружить» одразу з декількома режимами радикальних мусульман. По-третє, це нібито не «почерк» ісламських терористів, тому що ті, хто атакував «Крокус», не загинули на місці теракту, не брали заручників, а намагалися втекти. Всі ці тези в різній формі та комбінаціях трапляються як в анонімних «українських» телеграм-каналах, так і у російських пропагандистів.

Усі три тези на підтримку аргументу про «нездатність “ІД” організувати такий теракт» не витримують критики. Хоча «Ісламська держава Іраку та Леванту», «ІДІЛ», яка в середині 2010-х років тримала увагу світової спільноти, справді була розгромлена, її численні відгалуження в різних країнах залишаються активними. Більшість із них пішли в підпілля та діють в основному, якраз влаштовуючи теракти проти тих, кого вони вважають своїми ворогами. Переважно це інші мусульмани та релігійні спільноти в їхніх місцевостях, тому західні та російські медіа здебільшого ігнорують ці події. Але це не означає, що їх немає.

«Вілаят Хорасан», афганське відділення «ІД», яке взяло на себе відповідальність за теракт у Підмосков’ї, було створене у 2014 році й відтоді вбило тисячі людей. Саме вони взяли на себе відповідальність за вибухи в аеропорту Кабула у 2021 році, під час захоплення талібами міста й евакуації американських військ. У тому теракті було вбито 182 особи, включно з 13 військовими США та 28 членами «Талібану». І тих, і інших «ІД — Хорасан» вважає своїми ворогами. У вересні 2022 року «ІД» взяла на себе відповідальність за вибух біля російського посольства в Кабулі, в якому загинуло не менше десяти людей. У січні 2024 року «ІД — Хорасан» влаштувала теракт у союзному Росії Ірані — було вбито 94 особи. Також у січні в Стамбулі сталася стрілянина в католицькій церкві, було вбито одного чоловіка, затримано двох підозрюваних — громадян Росії та Таджикистану. В турецькому МВС повідомили, що це був також теракт, влаштований «ІД». У самій Росії нещодавно ФСБ заявляла про викриття осередку саме «ІД — Хорасан», представники якого планували напад на синагогу в Москві.

Таким чином, можна побачити, що афганське відділення «Ісламської держави» організовує теракти як у самому Афганістані, так і за його межами. Одні з їхніх ворогів — «партнерський» для Росії рух «Талібан», який зараз контролює більшість території Афганістану, та союзний Кремлю шиїтський режим аятол в Ірані. Саму Росію «ІД» звинувачує у злочинах проти мусульман у Росії та в Сирії, де російські війська проводили операції з 2015 року (і продовжують їх проводити вже після повномасштабного вторгнення в Україну). Очевидно, що проблема Сектора Газа все ж не є основною для «ІД — Хорасан». Натомість, як стверджують аналітики SpecialEurasia, вона зацікавлена в розширенні впливу у своєму регіоні, зокрема серед другої за кількістю населення етнічній групі Афганістану — таджиків, а також у самому Таджикистані, інших країнах Середньої Азії, а через них — і серед мігрантів у Росії.

Можна припустити, що теракт у столиці Росії планувався «ІД- Хорасан» саме як акція, що може збільшити їхню впізнаваність і вплив, так само як свого часу теракти в Європі збільшували вплив сирійсько-іракської «ІДІЛ».

Європа не є у безпеці й зараз. У Франції голова місцевого МВС Жеральд Дарманен проінформував про рішення скоротити навпіл кількість глядачів запланованої церемонії відкриття літніх Олімпійських ігор через загрозу атак з боку ісламістських радикалів.

Що ж стосується поширеної пропагандою тези, що терористи «ІД» «зазвичай так не діють», то він теж не витримує критики. Історія терактів «ІД» та інших ісламістів і дозволяє зробити висновки, що терористи діють по-різному, залежно від умов, рівня організації та ступеня фанатизму виконавців. Під час теракту в Парижі у 2015 році, який пропагандисти згадують як приклад того, «як діють терористи зазвичай», двоє з терористів насправді втекли з місця злочину та були вбиті вже через кілька днів, під час штурму їхнього укриття.

Також пропагандисти навіть порівнюють теракт у «Крокус сіті холлі» з терактами початку 2000-х років — на Дубровці («Норд-Ост») і в Беслані, мовляв, тоді терористи захоплювали заручників, а зараз ні, тому це «неправильні» терористи. Очевидно, що пропаганда має критичний дефіцит аргументів для заперечення ролі «ІД» в теракті та «підтвердження» ролі України.

Але зрештою, пропаганда і не потребує аргументів для того, щоб «призначити» відповідальними за теракт саме Україну. Російський агітпроп та Z-публіка від самого початку звинуватила саме українців, ще не маючи жодної інформації про теракт, просто тому, що це зручно і вигідно для них. Адже для них це є підтвердженням того, що так звана «спеціальна воєнна операція» була розпочата не через бажання Кремля знищити Україну як державу, а для «захисту» росіян. Тепер вони намагаються використати теракт, щоб знайти хоча б якісь аргументи на підтримку агресивної війни. А стосовно самого теракту можна використати конспірологію, в якій всі логічні операції будуть підкорюватися заданому наперед висновку. Можна буде в майбутньому надати покази, вибиті у затриманих підозрюваних у виконанні теракту, яких катують публічно, не приховуючи контрольованості всіх майбутніх «зізнань». А можна буде просто сказати, що терористам готували «вікно» для переходу кордону, або що «встановлено переведення криптовалюти з України». Зрештою, важливо буде лише те, які дії Кремль вирішить вчинити, виправдовуючись терактом, а також як на ці дії зможе відповісти Україна та її союзники.

Ілюстрація на головній та інфографіка: Наталія Лобач

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.

Долучитись