Москва «опрацьовує питання» зняття з «Талібану» статусу терористичної організації

Таліби патрулюють вулмці Кабула, березень 2024 року

Міністерство закордонних справ Росії спільно з міністерством юстиції та іншими профільними відомствами «опрацьовує питання» зняття з афганського руху «Талібан» статусу терористичної організації, передає видання «Газета.ру» з посиланням на МЗС.

Остаточне рішення ухвалить найвище політичне керівництво країни, додали у зовнішньополітичному відомстві.

Раніше спеціальний представник президента Росії з Афганістану Замір Кабулов повідомив агентству ТАСС, що рух «Талібан» запрошений на форум «Росія – Ісламський світ», який відбудеться з 14 до 19 травня в Казані.

Рух «Талібан» був визнаний у Росії терористичною організацією в 2003 році — після того, як його до відповідного списку включила Рада безпеки ООН. Обговорення зняття цього статусу обговорювалося в Росії і раніше: 2020 року Кабулов говорив, що це може статися після того, як аналогічне рішення ухвалить ООН.

У жовтні 2021 року Володимир Путін заявив, що Росія «наближається до ухвалення рішення» про виключення «Талібану» зі списку терористичних організацій, але це рішення знову ж таки має бути ухвалене в ООН. Однак Росія «співпрацює з представниками «Талібану», запрошує їх до Москви і перебуває в контакті з ними в самому Афганістані», додав Путін.

У липні 2021 року представники руху «Талібан» приїжджали до Москви на переговори. Після них глава МЗС Сергій Лавров сказав, що зроблені талібами заяви дозволяють говорити, що це «адекватні люди». Менш як через місяць, 15 серпня, «Талібан» оголосив про закінчення війни в Афганістані та повне захоплення влади. Після цього таліби знову приїхали до Москви в жовтні, а потім приїжджали до Росії ще кілька разів у 2022 та 2023 роках.

Форум