ISW: останні заяви Лаврова і Шойгу можуть свідчити про активізацію риторики РФ щодо переговорів

Russian Foreign Minister Sergei Lavrov, Russian Defence Minister Sergei Shoigu and Russian President Vladimir Putin prior to a meeting with Turkish President in Sochi, February 14, 2019

Останні заяви міністрів закордонних справ та оборони Росії Сергія Лаврова та Сергія Шойгу можуть свідчити про новий виток активізації риторики РФ щодо переговорів. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Як зауважують аналітики, Лавров використав зустріч понад 70 іноземних послів із незахідних держав, щоб засудити «мирну формулу» України, стверджуючи при цьому, що Росія готова вести переговори на вигідних для Кремля умовах.

«Лавров повторив кілька шаблонних наративів про те, що Україна несе відповідальність за розв’язання війни у 2014 році, а також про нібито причетність України до нещодавнього терористичного акту в Москві. Після зустрічі Лавров заявив журналістам, що Росія вважає, що «немає необхідності розмовляти із Зеленським», а замість цього Росія повинна вести переговори із Заходом», – йдеться у звіті.

В Інституті вивчення війни також згадають про недавню розмову міністра оборони Росії Сергія Шойгу та міністра оборони Франції Себастьяна Лекорню – розмова, ймовірно, є спробою безпосередньо вплинути на нещодавні заклики Франції до Європи та Заходу надати більше військової допомоги та іншої підтримки Україні.

«Спроби Шойгу погрожувати Франції та стримувати продовження підтримки Заходом України, удаючи зацікавленість у мирних переговорах, є частиною ширшої російської інформаційної операції, спрямованої на переконання західних країн підштовхнути Україну до несприятливих і нерівноправних переговорів на умовах Росії», – зазначають аналітики.

Форум