Прем’єр Фінляндії назвав нерухомість росіян загрозою для безпеки країни

орпо,петтері

Фінляндія готує кроки для усунення потенційних безпекових ризиків , пов’язаних з російською нерухомістю поблизу об’єктів критичної інфраструктури.

Про це прем’єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо розповів в інтерв’ю Bloomberg.

"Ми розглядаємо як потенційну загрозу безпеці те, що у нас є російські та інші іноземні власники нерухомості, власники землі поблизу об’єктів критичної інфраструктури. Здоровий глузд підказує, що якщо ми бачимо реальну загрозу для національної безпеки, то повинні мати можливість діяти", – сказав він.

Наразі Фінляндія готується запровадити повну заборону на придбання нерухомості громадянами країни, яка "порушила територіальну цілісність, суверенітет і незалежність іншої держави і може загрожувати безпеці Фінляндії".

Голова фінського уряду зауважив, що рішення ще не ухвалене і зарано говорити про те, "чи можемо ми заднім числом розірвати їх (угоди про придбання нерухомості, – ред.), чи можемо експропріювати власність". Орпо зауважив, що це дуже складне юридичне питання, "і саме тому ми повинні ретельно проаналізувати, як діяти далі".

Читайте також: Фінляндія відзавтра закриває морські пункти пропуску на кордоні з Росією на невизначений термін

Фінляндія роками дозволяла росіянам скуповувати землю і нерухомість без перевірки безпечності таких угод, але після повномасштабного вторгнення РФ в Україну у 2022 році у країні зрозуміли, що такі активи можуть бути використані проти неї. Відтоді Фінляндія провела повне картографування власності росіян, зазначив Орпо.

Фінські ЗМІ багато років повідомляли про підозрілі об’єкти, включаючи добре укріплені місця з вертолітними майданчиками, майже порожні збиткові готелі, які належать власникам, пов’язаним з Росією, а також об’єкти, розташовані поблизу ключових залізничних розв’язок і комунікаційних ліній зв’язку.

Ризик полягає в тому, що такі об’єкти "можуть бути використані для завдання шкоди або, можливо, як плацдарм у зв’язку з якоюсь більш масштабною операцією", – сказав Орпо.

"Росія спричинила те, що Фінляндія і Швеція вступили в НАТО, Європейський Союз повністю об’єднався в підтримці України, виступаючи проти Росії, і тепер Європа нарешті прокинулася і почала нарощувати власну обороноздатність", – додав Орпо.

Як повідомлялося, Міноборони Фінляндії вже заблокувало три угоди з нерухомістю через загрозу національній безпеці, одна з них була пов’язана з компанією з "російською участю".

Нагадаймо, у 2022 році, після початку повномасштабної війни з Україною росіяни продовжували скуповувати квартири у Фінляндії, поки туди ще можна було в’їжджати по турвізах, і уклали 282 угоди.

Після того, як влада Фінляндії закрила кордон для мандрівників з Росії з 30 вересня 2022 року, попит упав: за весь 2023 рік росіянам продали всього 64 об’єкти нерухомості.

Наприкінці листопада у ЗМІ називали цифру в 116 об’єктів, зазначаючи, що 16% угод було укладено громадянами, які проживають у РФ, а частину об’єктів купили російські компанії.

Після вторгнення Росії в Україну в 2022 році Фінляндія запровадила обмеження на придбання росіянами нерухомості поблизу стратегічно важливих об’єктів. При цьому закон не стосувався купівлі квартир.

Автор: Михайло Орлюк