Нідерланди виділять ще 2 млрд євро на підтримку України – Рютте

«І це не останній наш внесок. Ми також наполегливо працюємо, аби 24 нідерландські літаки F-16 якомога швидше опинилися в небі над Україною» – Марк Рютте

У 2024 році Нідерланди виділять ще 2 мільярди євро фінансування на військову підтримку України, повідомив прем’єр-міністр країни Марк Рютте під час Безпекового форуму у Києві у четвер, 21 березня.

За словами Рютте, фінансування включає 250 млн євро на ініціативу Чеської Республіки щодо закупівлі артилерійських снарядів.

«І це не останній наш внесок. Ми також наполегливо працюємо, аби 24 нідерландські літаки F-16 якомога швидше опинилися в небі над Україною», – сказав Рютте.

Він також наголосив, що «не менш важливим є питання відповідальності та відновлення справедливості після закінчення війни». Це «найважливіша частина» формули миру президента України Володимира Зеленського, сказав Рютте.

Прем’єр додав, що 2-го квітня Нідерланди як співорганізатори приймуть в Гаазі конференцію «Відновлення справедливості для України».

«Мета заходу – в тому, щоб підбити підсумки досягнутого та визначитися, що буде далі», – зазначив Рютте.

20 березня у Міноборони повідомили, що Нідерланди виділяють понад 150 мільйонів євро на закупівлю боєприпасів для України.

За даними видання The New York Times, Україна може отримати до липня лише шість із приблизно 45 винищувачів F-16, обіцяних західними країнами.

Влада України неодноразово заявляла, що поява західних винищувачів в Україні може змінити ситуацію на полі бою, адже Росія має «повну перевагу в небі» на окупованих територіях.

Форум