ДніпроГЕС, від Харкова до Франківщини: все про наслідки атаки РФ 22 березня (фото)

Харків. Наслідки російського ракетного удару вранці 22 березня 2024 року

Дронами і ракетами атакувала російська армія майже всі регіони України у ніч на 22 березня. Перед світанком Росія вдарила по містах України крилатими ракетами, запустивши їх із району Каспійського моря. За повідомленням Повітряних сил ЗСУ, близько 5-ї ранку російські ракети досягли повітряного простору України. Ударів зазнали Харків, Запоріжжя, Хмельницький, Кривий Ріг, Дніпропетровщина, Франківщина, Вінниччина, Львіщина... Радіо Свобода зібрало дані з усіх регіонів.

«За цю ніч було понад 60 «шахедів» і майже 90 ракет різних типів. Цілі російських терористів світ бачить максимально чітко: електростанції та лінії постачання енергії, гребля ГЕС, звичайні житлові будинки, навіть тролейбус.

У російських ракет немає затримок, як у пакетів допомоги нашій державі. У «шахедів» немає нерішучості

Зеленський

Росія воює проти звичайного життя людей. Мої співчуття родинам та близьким загиблих від цього терору.

У російських ракет немає затримок, як у пакетів допомоги нашій державі. У «шахедів» немає нерішучості, як у деяких політиків. Важливо розуміти ціну затримок і відкладених рішень.

Системи «Петріот» повинні захищати Харків і Запоріжжя, потрібна ППО, щоб захистити людей, інфраструктуру, будинки та греблі. Партнери точно знають, що необхідно. Точно можуть підтримати. Потрібні ці рішення. Життя має бути захищене від цих нелюдей з Москви», – відреагував президент України Володимир Зеленський.

Енергетика. Чи є загроза блекауту?

Це наймасштабніший удар по українській енергетиці за останній час – повідомляють у Міненерго. Пошкоджені інфраструктурні об’єкти забезпечення життєдіяльності міст і регіонів, уражені десятки мережевих об’єктів. Є жертви.

«На жаль, є влучання й пошкодження об’єктів генерації, системи передачі й розподілу електроенергії в різних областях. Мета – не просто пошкодити, а спробувати знову, як і минулого року, спричинити масштабний збій в роботі енергосистеми країни», – повідомив міністр енергетики Герман Галущенко.

Уражені десятки магістральних об’єктів мережі енергосистеми України, і цей масштаб уражень є глобальним, заявив в ефірі Радіо Свобода (проєкт Свобода.Ранок) голова правління ПрАТ «Національна енергетична компанія Укренерго» Володимир Кудрицький.

За його словами, це безпрецедентна кількість ракет, яку випустили по енергосистемі за час широкомасштабного вторгнення.

Навіть минулої зими атаки, які були спрямовані на нашу енергосистему не були настільки великими, як атака цієї ночі

Кудрицький

«Енергосистема не втратила свою цілісність. Енергосистема працює. Ситуацію ми контролюємо. Ми також певний обсяг електроенергії отримуємо з Європи. Тому що наша енергосистема з’єднана з європейською. Це загалом картинка. В багатьох регіонах, тим не менше, є досить значні і досить масштабні пошкодження енергетичної інфраструктури. Їхній масштаб викликаний масштабами самої атаки… Навіть минулої зими атаки, які були спрямовані на нашу енергосистему не були настільки великими, як атака цієї ночі. Тому в багатьох регіонах є обмеження електропостачання», – сказав Кудрицький.

В «Енергоатомі» заявили, що Запорізька АЕС перебуває «на межі блекауту» через масований удар по Запоріжжю.

Наслідки російського удару по Запоріжжю. 22 березня 2024 року

Наслідки російського удару по Запоріжжю. 22 березня 2024 року

Запоріжжя

Російські війська завдали 12 ракетних ударів по Запоріжжю, повідомив очільник обласної військової адміністрації Іван Федоров.

«Укргідроенерго» повідомило в ефірі програми Свобода. Ранок (проєкт Радіо Свобода) про влучення у ГЕС-1 і ГЕС-2, а також в одну опірну балку греблі ДніпроГЕСу.

Відомо, що в момент влучення

Загрози прориву дамби немає. Щодо ситуації на ГЕС-1, то вже ситуація контрольована, а ГЕС-2, в яку було два прямих ракетних влучення,

«Уражено обʼєкти інфраструктури, постраждали цивільні будинки», – написав він у телеграмі, додавши пізніше, що, попередньо, сім будинків зруйновано, 35 – пошкоджено.

У Запоріжжі внаслідок російського удару 22 березня, за попередніми даними, загинула одна людина, восьмеро постраждали, повідомив голова обласної військової адміністрації Іван Федоров. Крім того, за його словами, щонайменше дві людини зникли безвісти.

Федоров заявив, що цей удар був наймасштабнішим за рік обстрілом Запоріжжя.

«За кілька годин ворог випустив по Запоріжжю майже 20 ракет. Цілив по критичній інфраструктурі. Влучив виключно в цивільні об’єкти. Зруйновані й пошкоджені об’єкти інфраструктури, перекрито автомобільний рух на дамбі ГЕС. Понівечено десять приватних будинків та понад 35 багатоповерхівок», – написав голова ОВА у телеграмі.

У Нацполіції також повідомили, що 3 особи там вважаються безвісти зниклими на місцях ударів. Інформація щодо постраждалих буде оперативно уточнюватися.

Патрульна поліція перекрила рух автодорожнім переїздом через греблю Дніпровської ГЕС.

«Рух здійснюється через Арковий міст острова Хортиця (вул. Сергія Тюленіна – вул. Січі – вул. Таганська). А також, через Нові мости та Хортицький район», – йдеться в повідомленні.

Російські ракети влучили у ГЕС-1 і ГЕС-2, а також в одну опірну балку греблі ДніпроГЕСу

Російські ракети влучили у ГЕС-1 і ГЕС-2, а також в одну опірну балку греблі ДніпроГЕСу

Харків

Харків зазнав 22 березня наймасовішого удару. По другому, після Києва, найбільшому місту України били ракетами С-300 та Х-22.

Місто фактично залишилося без електроенергії. Є проблеми з водопостачанням, повідомляє місцева влада.

Тимчасово не працювали телефонні лінії Служби порятунку 101 та 112 – повідомили у ДСНС Харківськії області.

Пожежники ДСНС гасять пожежу, що виникала внаслідок російського удару по Харкову. 22 березня 2024 року

Пожежники ДСНС гасять пожежу, що виникала внаслідок російського удару по Харкову. 22 березня 2024 року

«Окупанти здійснили більше 15 ударів по обʼєктах енергетики. Місто фактично повністю без світла. Всі екстрені служби вже працюють», – написав у телеграмі голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

Пізніше він додав, що внаслідок обстрілів постраждав 43-річний працівник одного з об’єктів енергоінфраструктури. Його стан задовільний.

Міський голова Ігор Терехов повідомив про близько 15 вибухів у Харкові. За його словами, є пожежі на місцях деяких «прильотів».

«Через знеструмлення насосних підстанцій у місті вже спостерігаються проблеми з водопостачанням. Також вранці на маршрути не вийде електротранспорт – перевезення здійснюватимуть автобуси за схемою блекауту», – наголосив він.

Рятувальники та пожежники працюють на місці влучення у Харкові. 22 березня 2022 року

Рятувальники та пожежники працюють на місці влучення у Харкові. 22 березня 2022 року

«В результаті нічних обстрілів маємо декілька знеструмлених ділянок, пустили в дію резервні схеми живлення та тепловози, всі поїзди продовжують рух. Зокрема у Харківському вузлі рух усіх поїздів, включно зі швидкісними електропоїздами «Hyundai Rotem», здійснюватиметься тепловозною тягою», – повідомили в «Укрзалізниці».

Після 9-ї години ранку у Харкові вже почали відновлювати водопостачання.

Перейшли на генератори та запускаємо теплові мережі

Терехов

«Перейшли на генератори та запускаємо теплові мережі. Таким чином, 40 тисяч абонентів будуть підключені до теплопостачання.

Зараз уже працюють автобуси, які замінили те, що зараз знеструмлено: трамваї, тролейбуси та метрополітен», – поінформував в ефірі національного телемарафону мер Харкова Ігор Терехов.

Хмельницький і область

Хмельницький зазнав ракетного удару. Є пошкодження інфраструктурних об’єктів, житлових будинків. Під завалами шукають людей.

На 10-ту ранку стало відомо, що загинули дві людини, повідомила обласна військова адміністрація.

«На жаль, маємо уже 5 поранених та 2 загиблих. Мої співчуття рідним та близьким. Із позитивного: з-під завалів врятували 21-річну дівчину, яка півтори години була на зв’язку телефоном. Її госпіталізовано, надається потрібна допомога», – написав у фейсбуці перший заступник начальника Хмельницької обласної військової адміністрації Сергій Тюрін.

Пізніше очільник МВС Україні Ігор Клименко повідомив про вісьмов поранених у Хмельницькому.

На відео – момент порятунку 21-річної дівчини з-під завалів приватного будинку в Хмельницькому.

Франківщина

Пролунали вибухи й на Івано-Франківщині.

«Ворог атакував нашу область і шахедами, і ракетами. Є влучання по об’єкту критичної інфраструктури. За попередньою інформацією, постраждала одна людина. Є пошкодження. Наразі перебоїв з електропостачанням в області не зафіксовано. На місці влучання працюють рятувальники ДСНС», повідомила вранці голова Івано-Франківської ОВА Світлана Онищук.

Чим російська армія била по Україні 22 березня

У ніч на 22 березня російські війська завдали комбінованого ракетного-авіаційного удару по об’єктах критичної інфраструктури України, застосувавши 151 засіб повітряного нападу, 92 з яких збили сили ППО, повідомили Повітряні сили ЗСУ.

За повідомленням, російські війська запустили:

  • 63 ударні БпЛА типу Shahed-136/131 (район пусків російський Приморсько-Ахтарськ);
  • 12 балістичних ракет «Іскандер-М» (Бєлгородська область РФ, окупований Крим);
  • 40 крилатих ракет Х-101/Х-555 (із тринадцяти стратегічних бомбардувальників Ту-95МС – акваторія Каспійського моря);
  • п’ять крилатих ракет Х-22 (із п’яти бомбардувальників Ту-22М3 у Ростовській області РФ);
  • сім аеробалістичних ракет Х-47М2 «Кинджал» (із десяти МіГ-31К із Тамбовської області РФ);
  • дві керовані авіаційні ракети Х-59 (із двох Су-30 (Су-34) з окупованої території Запорізької області);
  • 22 зенітні керовані ракети С-300/С-400 (Бєлгородська, Курська області РФ).

Серед збитих цілей, за даними військових:

  • 55 ударних дронів типу Shahed-136/131;
  • 35 крилатих ракет Х-101/Х-555;
  • дві керовані авіаційні ракети Х-59.

Російська армія уже третій рік щодня обстрілює міста і села України, завдаючи шкоди цивільному населення та об’єктам цивільної інфраструктури. Гинуть та отримують поранення цивільні, зокрема діти, руйнуються лікарні, школи, дитячі садки...

Попри це Кремль стверджує, що не завдає цілеспрямованих ударів по цивільній інфраструктурі, а атакує винятково військові об’єкти.

(оновлюється)

Форум