Франція протягом 30 днів готова виділити 20 тис. військових для участі в бойових діях – начальник Генштабу

За словами Шилля, основне завдання французьких військових полягає в тому, щоб не допустити нападу на свою країну

Щоб захиститися від агресії і відстояти свої інтереси, Франція готова скерувати свої війська в зону бойових дій. Про це в колонці для Le Monde, оприлюдненій 19 березня, заявив начальник Генерального штабу французької армії П’єр Шилль.

«Щоб захиститися від агресії і відстояти свої інтереси, французька армія готується до найжорстокіших зобов’язань, заявляючи про це й демонструючи це», – наголосив Шилль.

За його словами, основне завдання французьких військових полягає в тому, щоб не допустити нападу на свою країну.

«Франція здатна виділити одну дивізію, тобто приблизно 20 тис. осіб, для участі в коаліції протягом 30 днів. Вона здатна командувати коаліційним армійським корпусом чисельністю до 60 тис. осіб, об’єднавши французьку дивізію й національні сили з однією або кількома дивізіями союзників. Штаб корпусу є важливою структурою для управління сухопутними операціями різної інтенсивності, від врегулювання кризових ситуацій до операцій високої інтенсивності», – пояснив начальник французького Генштабу.

26 лютого на конференції в Парижі за участю 20 європейських лідерів президент Франції Еммануель Макрон заявив, що не відкидає скерування західних військ в Україну. «Ми зробимо все необхідне, щоб Росія не змогла виграти цю війну», – підкреслив він.

Міністр оборони Франції Себастьян Лекорню, коментуючи слова Макрона, зазначив 27 лютого, що не йдеться про «ведення війни проти Росії». «Нічого не відкидати – це не ескалація», – наголосив він.

Водночас, за словами канцлера ФРН Олафа Шольца, «зрозуміло, що жодних наземних військ із боку європейських країн чи НАТО [в Україні] не буде».

29 лютого Макрон зазначив, що всі його слова на конференції щодо повномасштабної російської агресії проти України були «продуманими й виваженими».

5 березня президент Франції закликав союзників «не бути боягузами» в питанні підтримки України. Як сказав він, союзники в Європі «мають відповідати викликам історії та виявляти необхідну мужність».

7 березня французькі ЗМІ написали, що Макрон може скерувати війська в Україну в разі ймовірного прориву росіян у Київ чи Одесу.

14 березня в інтерв’ю телеканалам TF1 і France 2 Макрон назвав себе «відповідальним лідером», який найдовше намагався вмовити президента РФ Володимира Путіна припинити агресію проти України.