У Росії за 5 років засудили чи арештували щонайменше 26 журналістів – «Верстка»

Десять журналістів, за даними видання, зараз утримуються в СІЗО. Серед них – журналістка Радіо Свобода Алсу Курмашева

У Росії за останні п’ять років засудили або заарештували щонайменше 26 журналістів. Найчастіше їх звинувачують у поширенні «фейків» про російську армію, підрахувало російське видання «Верстка».

Дані, наведені виданням, охоплюють період із 2019 по 2024 роки.

За цей час російські суди засудили до реальних термінів 11 журналістів. Максимальний термін – 22 роки позбавлення волі у справі про держзраду – отримав у 2022 році колишній кореспондент «Комерсанта» і «Ведомостей» Іван Сафронов. Мінімальний – два роки ув’язнення – суд призначив ексвидавцю «МК Черноземье» Денису Шайкіну у справі про вимагання.

Умовні терміни суди призначили двом журналістам: Артему Прохорову (2,5 роки) і Володимиру Панфілову (3 роки), зазначає «Верстка». Також до восьми місяців обов’язкових робіт суд засудив журналіста Андрія Новашова. А журналіста Forbes Сергія Мінгазова суд відправив під домашній арешт.

Десять журналістів, за даними видання, зараз утримуються в СІЗО. Серед них – журналістка Татаро-башкирської служби Радіо Свобода Алсу Курмашева і журналіст видання The Wall Street Journal Еван Гершкович.

Найчастіше журналістів у Росії переслідують за статтею про військові «фейки»: ця стаття фігурує у семи кримінальних справах. Шістьох журналістів російська влада переслідує за статтями про організацію діяльності екстремістської організації й участь в екстремістській спільноті. У здирництві звинувачують п’ятьох журналістів, уточнює «Верстка».

«Окрім цього, силовики звинувачують працівників ЗМІ у зберіганні вибухівки, образі посадових осіб, хуліганстві, держзраді, шпигунстві, приготуванні до насильницького захоплення влади, а також за низкою терористичних статей», – зазначає видання.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну на антивоєнних активістів практично щодня заводять справи, пов’язані з їхньою позицією. За даними Слідчого комітету Росії на січень 2024 року, з початку повномасштабної війни відкрили 273 кримінальні справи про військові «фейки». Ще 81 кримінальну справу порушили за статтею про «дискредитацію» російської армії. За даними правозахисного порталу «ОВД-Инфо», з березня 2022-го по січень 2024 року фігурантами справ про «фейки» стали 282 особи, а про «дискредитацію» – 177 осіб.

Форум