Уряд працює над обмеженням супутникової зйомки території України – Міноборони

Заступниця міністра оборони Катерина Черногоренко пояснює, що зображення супутникових компаній може замовляти Росія через підставні компанії

Міністерство оборони розглядає можливість обмежити космічну зйомку території України – про це відомство заявило 1 травня .

За повідомленням, представники Міноборони зустрілися зі співробітниками «єдиної супутникової компанії» у світі, яка забезпечує щодобову фотозйомку усієї території планети з роздільною здатністю 3-5 метрів. Назву компанії не розголошують із міркувань безпеки.

«Однією з цілей зустрічі було обговорення механізмів обмеження космічних зйомок території України в умовах воєнного стану. Також Міноборони планує продовження контракту з компанією задля замовлення актуальних знімків території України в цілях оборони та безпеки», – повідомляють в уряді.

Заступниця міністра оборони Катерина Черногоренко пояснює, що зображення супутникових компаній може замовляти Росія через підставні компанії.

«Тому ми вдячні партнерам за готовність підписати меморандум з нами і спільно реалізувати механізм щодо обмеження використання знімків нашої території. Ця співпраця має стати прикладом для інших супутникових компаній», – йдеться в її коментарі.

Черногоренко додає, що Міноборони наразі працює над міжнародними нормативно-правовими механізмами для протидії застосуванню космічної розвідки у війні проти України.

У квітні агентство Bloomberg повідомило, що ЄС розглядає, зокрема, можливість запровадити санкції проти компаній із Китаю та Гонконгу, які ймовірно надали Росії супутникові зображення та інші технології.

Форум