​Замах на Фіцо як початок масштабної гібрідної атаки Росії на ЄС

Охоронці надають допомогу прем’єру Фіцо (праворуч) після замаху

Охоронці надають допомогу прем’єру Фіцо (праворуч) після замаху

Я категорично засуджую напад на пана Роберта Фіцо і бажаю йому Фіцо скорішого одужання. Держу пальці за Фіцо – як кажуть словаки. Проте в історії про замах на словацького прем’єра є деталі, які при уважному вивченні виглядають як елементи масштабної рашистської ІПСО. Надто почерк знайомий.

Чим Фіцо «заслужив» чотири кулі?

Четверте прем’єрство, Фіцо відзначив швидкими рішеннями, що були сприйняті як обмеження демократії і свобод, та викликали спротив в словацькому суспільстві і занепокоєння у керівництва ЄС. По-перше, уряд ліквідував так звану спеціальну прокуратуру, яка покликана боротися з корупцією у вищих щаблях державної влади. Цей орган порушив низку кримінальних справ проти соратників Фіцо часів його попередніх прем’єрств. Зараз майже всі справи закрили, підозрювані не тільки на свободі – багато хто з них знову у владі.

Фіцо висміяв ініціативу словаків, під час якої зібрали 4 млн євро на боєприпаси для України

По-друге, уряд Фіцо веде масований наступ на медіа, реорганізує громадське телебачення під своїх, підконтрольних владі менеджерів. Управління «громадським» планують передати так званій «етичній комісії» – мов за часів соціалізму.

По-третє, здійснені кадрові перестановки і у вищий раді юстиції. Посади отримали судді, чия репутація, м’яко кажучи, викликає обурення у частини суспільства.

прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо

прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо

По-четверте, на міжнародному рівні чинний уряд Словаччини відновив офіційні стосунки – «співробітництво у культурній і військовій пам’ятковій галузі» – з РФ на рівні міністрів МЗС двох країн.

Все це, повторюю, мало суспільний спротив у Словаччині. Але суто мирний – без жодного протистояння з поліцією, чи, навіть, хоча би поодинокого розбитття шибок. Попри це, саме Фіцо та його соратники по владній коаліції регулярно висловлювали переконання, при цьому публічно, що як реформатори вони знаходяться під шаленою атакою опозиції та «ліберальних медіа», що «розпалюють ворожнечу і дмуть ненавистю на адресу влади». У представників влади навіть з’явився новітній термін: «ворожі медіа» (nepriateľské médiá – слов.) – це про словацькі ЗМІ.

Фіцо передбачав замах на вищих посадових осіб

10 квітня 2024 на своїй сторінці у "Фейсбуці" Фіцо написав: «На вулицях вульгарно лають урядових політиків, і я тільки чекаю, коли ця фрустрація обернеться вбивством одного з провідних урядовців. І я ні на міліметр не перебільшую...».

Провину за такий стан речей і Фіцо, і його однодумці покладали виключно на демократичну опозицію та ЗМІ.

Передбачення вибухово здійснилось

І ось пролунали постріли в прем’єра. Після першого шоку багато хто в Словаччині більше здивувався, ніж перелякався. Попри передбачення прем’єра, влада аж до самого замаху не робила жодного кроку в бік посилення безпеки урядовців.

І хто в підсумку стріляє в прем’єра?

Затримання Цінтули після замаху

Затримання Цінтули після замаху

Пенсіонер, колишній шахтар, а потім професійний охоронець Юрай Цінтула (Juraj Cintula – слов.). Численні словацькі ЗМІ написали, що Цінтула, за твердженнями його близьких, крім участі у добровольчому ополченні, по життю був «ліваком», так би мовити, непримиренним революціонером, таким собі словацьким Че Геварою. Тобто ідеологічно Цінтула дуже близький до Роберта Фіцо та його однопартійців, що судячи з усього, сумують за часами соціалізму та дружби з СРСР.

До того ж, Цінтула – публічна особа, письменник і поет. З його творчості випливає, що він займає ще й антисемістську та ксенофобську позицію, він проти ромів, наприклад, проти будь яких мігрантів в Європі. І з усім цим «багажем», буквально через декілька хвилин після скоєного замаху Цінтула, вже будучи затриманим і перебуваючи у відділку поліції, дає «на камеру» інтерв’ю «ворожим медіа» про те, що він... проти політики влади, проти обмеження ЗМІ і свобод, проти Фіцо і за демократів і лібералів.

Відео з зізнанням Цінтули поширюють за декілька годин ще до офіційних коментарів МВС. Також ще до їхньої появи партнери Фіцо по владній коаліції (віце-голови словацького парламенту: Андрей Данко (Andrej Danko – слов.) та Любош Блага (Ľuboš Blaha – слов.), обидва – шалені прибічники Росії – встигають дати коментарі ЗМІ що у всьому винні особисто президентка Зузана Чапутова (Zuzana Čaputová – слов.), яка завершує свою каденцію, демократична опозиція та ліберальні медіа. Одними з перших підтримку Фіцо, разом з європейськими політиками і президентом США, висловлюють і посол РФ в Словаччині та особисто Путін. Це все з переляку публікують все ті ж «ворожі медіа».

Лікарня, де проходить лікування прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо після поранення 15 травня, у Банській Бистриці, Словаччина, 16 травня 2024 року.

Лікарня, де проходить лікування прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо після поранення 15 травня, у Банській Бистриці, Словаччина, 16 травня 2024 року.

Деталі замаху, що разом із співчуттям викликають подив

Цінтула стріляв у Фіцо, коли той підійшов до невеличкої, приблизно 20 осіб, групи людей, які вітали прем’єра. Там поліції і охорони в цивільному – судячи з числених відео і фото – було більше ніж прибічників прем’єра.

Серед останніх, здебільшого, були пенсіонери. І Цінтула стріляє з пістолета ČZ P-09, калібру 9 mm Luger, аж п’ять разів. Чотири кулі – просто в прем’єра. З цього приводу, колишній голова державної служби охорони Словаччини пан Юрай Забойник (Juraj Zábojník – слов.), який відповідав за безпеку Папи Римського Франциска під час візиту до Словаччини, висловив подив: як в прем’єра нападник влучив чотири рази, а в його охоронців – жодного разу?! Охорона за його переконанням, не спрацювала. Саме охоронці мусили «забрати» на себе – в ідеалі – всі кулі, а на крайній випадок, хоча би дві-три. Такої ж думки дотримується більшість словацьких експертів з безпеки.

Не кажучи вже про попередження всім правоохоронцям – передбачення самого прем’єра про замах... А ось міністр МВС Матуш Шутай Ешток (Matúš Šutaj Eštok – слов.) вважає, що охорона відпрацювала «на повну». Жодного критичного зауваження на адресу міністра і його підлеглих і з боку чинної влади. Можливо просто громадськість не усвідомлює, на відміну від обізнаних посадових осіб, про справжні цілі всього дійства?

Не знаю. Але я особисто декілька разів бачив на власні очі поранення та вбивство людей з вогнепальної зброї. Поранення кулею калібром 9 mm Luger супроводжується рясною кровотечою. Навіть палець людина поріже – і вже на підлогу, на одяг капає кров. Ось і сам Ешток каже, що один з охоронців був весь у крові Фіцо. Але чомусь слідів кровотечі геть не видно на жодному знімку чи відео – ані на Фіцо, ані на охоронцях, ані на бетоних плитках, по яких пораненого прем’єра метрів десять тягнули до лімузина... Дочекаємось підсумків слідства.

Транспортування Фіцо до лікарні після замаху

Транспортування Фіцо до лікарні після замаху

Про вже очевидні наслідки замаху

Під лікарнею де перебуває Фіцо, пенсіонери з прапорами Словаччини вголос моляться за його порятунок. Рейтинг прем’єра Фіцо і його партії «Смєр» (Smer – слов.) стрімко зростає. 8 червня в Словаччині відбудуться вибори до Європарламенту. Від країни в Брюсель потраплять 15 парламентарів. Вся Словаччина заклеєна рекламою партії Фіцо. Лозунг «Смєру»: «За мир в Європі». Вочевидь, «Смєр», яка не вважає РФ ворогом і загрозою для ЄС, має всі шанси перемогти і делегувати в Європарламент «прибічників миру».

Роберта Фіцо утримують в лікарні подалі від столиці – в регіональній кліниці, неподалік місця замаху на нього. Генеральний прокурор Словаччини Марош Жілінка (Maroš Žilinka – слов.) оголосив «інформаційне ембарго» на справу Фіцо – крім визначених посадовців, ніхто не може коментувати замах публічно.

Роберт Каліняк (Robert Kaliňák – слов.), заступник Фіцо в уряді і у партії, а також міністр оборони Словаччини, вже заявив що починається будівництво нової Словаччини: «...треба знову вчити словацьку демократію ходити». За його словами, від деяких речей словакам доведеться відмовлятися, а до дечого – звикати.

Влада відслідковує всі ворожі прояви і заклики до насильства і агресії. За словами Матуша Ештока, лише за 16-е травня вже виявлено аж 35 дописів в соціальних мережах про схвалення замаху на прем’єра Фіцо. Поліція вживає заходів щодо розшуку цих осіб і покарання. Невідомо, чи виявили якісь прояви ненависті на адресу ЄС, демократичної опозиції чи журналістів (за попереднього прем’єрства Фіцо вбили журналіста разом з нареченою – авт.), якими щедро сиплять прихильники і соратники Фіцо.

Надзвичайний стан поки що в країні не запроваджують...