НАБУ повідомило про підозру заступнику голови "Укрнафти"

кудін

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) 12 грудня повідомило про підозру колишньому першому заступнику голови Фонду держмайна, який є чинним топпосадовцем "Укрнафти".

Його підозрюють у причетності до злочинної організації на чолі з ексголовою Фонду держмайна Дмитром Сенниченком, діяльність якої завдала державі збитків на понад 400 млн грн, повідомляє пресслужба НАБУ.

У повідомленні не вказане прізвище підозрюваного, проте за даними БізнесЦензора, йдеться про Дениса Кудіна, який у 2021 році був першим заступником голови ФДМУ, згодом обіймав посаду першого заступника міністра економіки, а з лютого поточного року очолив напрямок стратегії, розвитку та взаємодії з державними органами влади в "Укрнафті".

Його дії кваліфіковано за ч. 3 ст. 255 КК України.

У НАБУ нагадали, що загалом у цьому кримінальному провадженні вже 11 підозрюваних, у тому числі колишній голова ФДМУ Дмитро Сенниченко.

Детальніше читайте у матеріалі Цензор.НЕТ: "Сенниченко сказав, що ми правильно зробили, в Офісі президента нами задоволені": як ОП кришував схеми на ОПЗ

Як повідомлялося, Національне антикорупційне бюро викрило злочинну організацію на чолі з колишнім головою Фонду держмайна наприкінці березня.

За даними слідства, упродовж 2019-2021 років її учасники заволоділи понад 500 млн грн коштів АТ "Одеський припортовий завод" та АТ "Об’єднана гірничо-хімічна компанія". Сума неправомірної вигоди, отримана членами злочинної організації за весь час контролю над "Одеським припортовим заводом" оцінюється у понад 2 мільярди гривень.

У НАБУ уточнювали, що затримати вдалося лише в.о. директора "ОПЗ" і радника голови ФДМУ. Ще сімом фігурантам справи – ексголові ФДМУ, наближеній до нього особі, в.о. директора "ОПЗ", в.о. керівника АТ "ОГХК", двом власникам ТОВ і одній фізичній особі – про підозру повідомили в порядку ст.135, ст. 278 КПК України. Їх оголосили у розшук.

Нагадаймо, Сенниченко обіймав посаду голови ФДМ з 19 вересня 2019 року. Заяву про звільнення за власним бажанням він написав 16 листопада 2021 року. Верховна Рада задовольнила її лише у лютому 2022 року. За даними ЗМІ, після свого звільнення Сенниченко виїхав до Іспанії, ще низка фігурантів справи мешкають в Австрії.

Автор: Михайло Орлюк