"Укргідроенерго" спрямує до держбюджету 50% прибутку

укргідроенерго

Кабінет Міністрів України затвердив для "Укргідроенерго" базовий норматив відрахування частки прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів за результатами фінансово-господарської діяльності у 2023 році, в розмірі 50%.

"Укргідроенерго" зазначає, що даний норматив застосовується за умови спрямування 30% чистого прибутку на фінансування відновлення зруйнованого та пошкодженого майна внаслідок ракетних ударів, будівництва захисних споруд, протидронового захисту, виконання інших інженерно-технічних заходів для протидії агресії РФ.

Як нагадали в компанії, уряд підвищив базовий норматив відрахування частки прибутку на виплату дивідендів держпідприємств за підсумками 2023 року з 50% до 80%.

Такий норматив стосується усіх господарських товариств, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, а також господарських товариств, 50% і більше акцій яких належать повністю державним підприємствам.

Уряд рекомендує до 29 лютого 2024 року авансове перерахування до бюджету не менш як 50% суми річних дивідендів.

Які дивіденди для інших компаній

Раніше уряд встановив такі нормативи відрахувань:

  • для акціонерного товариства "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" на рівні 95%;
  • для АТ "Державний ощадний банк України" та ПрАТ "Українська фінансова житлова компанія" – 30%;
  • для ПАТ "Укрнафта" – 30% за умови, що 50% прибутку спрямують на капітальні інвестиції, затверджені урядом у фінплані компанії на 2024 рік;
  • для ПрАТ "УДП" ("Українське Дунайське пароплавство") – 30 %, за умови спрямування 50% прибутку на оновлення флоту та розвиток виробничих потужностей Кілійського суднобудівельно-судноремонтного заводу;
  • для АТ "Укрзалізниця" встановлений норматив 50%, за умови що 30% прибутку спрямують на фінансування капітальних інвестицій, затверджених у консолідованому фінансовому плані на 2024 рік, реконструкцію критичної залізничної інфраструктури та оновлення рухомого складу.

Державний бюджет на 2024 рік передбачає надходження частини чистого прибутку та дивідендів від підприємств у державній власності на понад 66 млрд₴

Автор: Галина Ялівець