ЗСУ несуть великі втрати, збиваючи власні дрони, — військовий

Читать на русском Read in English

ЗСУ несуть великі втрати, збиваючи власні дрони, — військовий

ЗСУ несуть великі втрати, збиваючи власні дрони, — військовий

Екіпажі РЕБ безконтрольно придушують зв’язок і навігацію, через що інші підрозділи поблизу не можуть запускати БПЛА і завдавати ударів по російській техніці, які могли б врятувати життя бійців, каже Олександр Карпюк.

Розкоординованість роботи засобів радіоелектронної боротьби (РЕБ) та екіпажів безпілотників заважає розвитку Збройних сил України і завдає значних втрат під час війни. Український військовий Олександр Карпюк (Serg Marco) на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook описав конкретні приклади, до чого призводить "дружній вогонь" по дронах.

За його словами, у деяких бригадах командування погано розуміє роботу засобів РЕБ і наказує придушувати будь-які підозрілі безпілотні апарати. В результаті і ворожі машини не виходить задавити, бо для цього потрібна дуже чітка комунікація, взаємодія, та усвідомлення дій, і своїм екіпажам БПЛА заважають.

Підрозділи, які керують дронами, просто не можуть виконувати свої бойові задачі. Наприклад, екіпаж розвідувальних безпілотних комплексів "Лелека" працює на напрямку, де росіяни постійно проводять штурми, і має заздалегідь помічати концентрацію сил. Але під час злету український же засіб РЕБ поблизу починає глушити дрон разом із наземною станцією зв’язку під час злету, і пілот намагається вже не провести якісно розвідку, а просто врятувати борт.

Лелека-100, дроны, БПЛА qhtidqdiqqtiqdzant

"Вже через тиждень пілот не має мотивації літати. Він просто втомлюється битись з вітряними млинами, бо його всі прохання та вказівки ігнорують, і починає просто удавати роботу, щоб відчепилися. Виходить на чергування, звітує про проблеми з бортом в повітрі, скидає стрім командуванню, щоб вони це побачили самі, садить борт і на цьому все. І не треба його критикувати, що він не виконує свою функцію, в нього банально немає для цього умов", — пояснив Олександр Карпюк.

Він додав, що регулярне придушення навігації та зв’язку безпілотників призводить до відтермінування вильотів. На самі дрони військові інколи за свої гроші встановлюють CRPA‑антени, які захищають від РЕБ, зменшуючи при цьому час польоту, але ніяк не можна захистити від радіоперешкод інтернет-термінали Starlink.

Деякі безпілотники зразка НАТО з системами автоматизованої посадки доводиться постійно саджати аварійно, тому вони часто отримують пошкодження. Приземлити такі апарати цілими вночі без супутникової навігації та у вітряну погоду — ще складніше, тому деякі екіпажі просто відмовляються вилітати у темряві.

"Кажуть прямо командуванню, або беріть на себе відповідальність за розбитий борт, вартістю як Геленваген (Mercedes-Benz Geländewagen, — ред.), або скоординуйте РЕБ. Результат зрозумілий", — поділився військовий.

Punisher, БПЛА, дрон

Нескоординованість, стверджує він, також не дає Силам оборони використовувати безпілотні літаки-бомбардувальники із програмованими маршрутами. Такі дрони можуть автономно літати і виконувати завдання навіть під дією російської РЕБ, але не може безпечно повернутися і сісти, якщо поряд з місцем злету без попередження вмикають дружню "глушилку".

"Навіть якщо ти залишиш прохання в окремий час не давити навігацію — це все одно не дає гарантії, що 1-2 машини поруч не будуть ігнорувати це прохання. Бо навіщо чітко реагувати на скид УМПК, якщо можна просто включити машину 24/7 та у випадку скидів УМПК такий раз — а вона вже заздалегідь працює", — іронізує оператор БПЛА.

Насправді така тактика, пише Олександр Карпюк, дуже шкодить підрозділам БПЛА. Держава закуповує дорогі безпілотники, навчає пілотів, але це все марне, якщо немає умов для польотів.

Українська група під назвою Michigan навчилася доводити БПЛА навіть до Донецька, знищувала російські комплекси РЕБ і могли б згодом атакувати ворожу артилерію, однак всього за одну ніч на тому напрямку були втрачені три борти, запущені ЗСУ, ГУР та СБУ. За інформацією автора, хтось зненацька увімкнув "глушилку", коли безпілотники поверталися назад, і вони просто загубилися.

"Після цього робота таких крил стала на паузу. І це при тому, що "Інквізиція" перша розробила методику відпрацювання роєм такими засобами. Весь РЕБ Донецька не зміг впоратися з нашим роєм бомберів. А наш РЕБ зміг. Просто викресливши ці засоби вогневого ураження в такі складні для ЗСУ часи", — заявив Карпюк.

Під удар дружніх комплексів РЕБ потрапили українські дрони "Лелека" і Shark, а також баражувальні боєприпаси, які використовують частоти у діапазоні 2,2-2,5 ГГц — на таких же літають розвідувальні БПЛА Zala окупантів. Дістається також і безпілотникам з частотами 1,1-1,3 ГГц, адже ними користуються російські SuperCam.

Велика кількість дронів ЗСУ просто втрачені, а разом з тим військові не змогли виконати важливі бойові задачі. Так Олександр Карпюк заявив, що українська РЕБ не дала знищити російську техніку, котра завдає ударів: РСЗВ "Ураган", ЗРК "Тор", ЗРК "Оса", самохідну гаубицю 2С19 "Мста-С".

Ураган, РЗСО, ракети

"Зірвано безліч бойових завдань. Які б могли врятувати життя", — підкреслив захисник України.

За його спостереженнями, українські військові вже спокійно сприймають невдачі, бо просто не можуть нічого зробити із засобами РЕБ. Водночас деякі виробники вже й не сподіваються на якусь координацію, а переходять на вільні частоти.

На думку Олександра Карпюка, українським військам потрібно розробити єдині протоколи роботи проти ворожих засобів і координації з дружніми, створити спільний координаційний штаб для РЕБ, БПЛА і ППО на кожному напрямку. Окрім того, потрібно мати дієві засоби контролю та впливу на підрозділи, які не узгоджують свою роботу та заважають іншим. Систему доведеться налагоджувати і вдосконалювати, щоб працювала без збоїв, на це потрібен час, який зараз втрачається. Процес іде, але занадто повільно, тим часом Україна втрачає гроші і людей.

"Всі інструменти для координації є. Давайте запустимо цю реформу як найшвидше. Все одно іншого шляху немає. Та і як показує практика, якщо є взаємодія та співпраця між БПЛАшниками та РЕБівцями, то ця синергія тільки працює в плюс обом. РЕБівці починають розуміти деякі моменти в БПЛА, які вони не знали. БПЛАшники краще розуміють роботу РЕБа, і допомагають йому бути ефективнішим проти ворожих крил, бо все ж РЕБ — це і наш захист теж. Ми дуже зацікавлені, щоб РЕБ був ефективним. Але для цього повинна бути побудована взаємодія, координація, та відповідальність", — підсумував воїн.