Італійська поліція арештувала замок російського мільярдера Федоричева за запитом України (оновлено)

федорычев

Фінансова поліція Італії (Guardia di Finanza) заарештувала активи російського олігарха Олексія Федоричева на загальну суму 41 млн євро.

У тому числі арешт накладено на замок Torre del Gallо у Тоскані, який належить Федоричеву, вартістю 38 млн євро, передає Інтерфакс-Україна із посиланням на місцеве видання tgcom24.

Активи Федоричева заарештовано за запитом України в межах розслідування злочинів, скоєних ним в Україні, зокрема пов’язаних із корупцією під час постачання сільгосппродукції на суму понад $60 млн.

За інформацією видання, розслідування підтвердило, що заарештовані активи Федоричева було придбано на кошти, отримані ним унаслідок незаконної діяльності з 2014 року, зокрема пов’язаної з перевезенням власними морськими суднами вугілля, видобутого в Донецькій області після її окупації.

Пізніше арешт замку підтвердили в Спеціалізованій антикорупційний прокуратурі.

"За запитом Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та Національного антикорупційного бюро України про міжнародну правову допомогу Фінансова гвардія Флоренції (Італія) наклала арешт на майно бізнесмена російського походження – представника міжнародного зернотрейдера", – заявили в САП.

Уточнюється, що за рішенням компетентних органів Італії накладено арешт на замок у Флоренції, що є речовим доказом у справі про завдання понад $60 млн збитків ПАТ "Державна продовольчо-зернова корпорація України".

САП зазначає, що в межах досудового розслідування встановлено, що протягом липня-жовтня 2014 року посадовці ДПЗКУ організували укладення та виконання зовнішньоекономічних контрактів із продажу зернової продукції за заниженими цінами підконтрольним підприємствам.

Як заявляють українські правоохоронці, згідно зі схемою, зерно, що належало держкомпанії, через низку суб’єктів господарювання на умовах післяплати було поставлено до Саудівської Аравії, проте кошти за поставлене зерно так і не було сплачено.

"У межах слідства було встановлено, що саме за частину цих коштів і було придбано замок", – заявили в САП.

Читайте також: Італія заарештувала активи російського бізнесмена на 41 мільйон євро за запитом України

Як повідомлялося, Федоричев – співвласник української групи "ТІС" разом із Андрієм Ставніцером та Єгором Гребенніковим. Мешкає в Монако.

Україна запровадила санкції щодо Федоричева у 2019 році рішенням РНБО та указом президента Петра Порошенка. Однак у 2020 році президент Зеленський їх скасував.

Автор: Михайло Орлюк