Підозра Коболєву щодо премій на 260 мільйонів необґрунтована,

коболев,андрій,коболєв

Вищий антикорупційний суд вирішив, що підозра ексочільнику НАК "Нафтогаз України" Андрію Коболєву у справі про преміювання на 260 млн грн необґрунтована. Також суд визнав недоведеними всі твердження прокурора.

Об этом сообщает Репортер РУ


Про це повідомив адвокат Олексій Носов у Facebook.

За його словами, 30 січня проголосили повний текст ухвали про відмову в обранні запобіжного заходу Коболєву:

Не встановлено жодних ризиків перешкоджання кримінальному провадженню

Слідчий суддя зазначив, що всі перераховані прокурором ризики нівелюються самостійним та добровільним рішенням Коболєва повернутись з-за кордону одразу, після отримання відомостей про здійснення розслідування щодо нього.

Наглядова рада свідомо прийняла рішення про преміювання

Слідчий суддя встановив, що слідство триває з 2018 року, тобто вже 5 років. Станом на січень 2023 рік члени Наглядової ради, в тому числі її голова не допитані. При цьому, у своєму листі від 2018 року, на адресу прем’єр-міністра вони повідомили, що рішення ухвалювали за рекомендацією Комітету з призначень та винагород на основі ретельного аналізу подібних судових перемог.

Також члени наглядової ради опублікували відкрите звернення, у якому наголосили на повному усвідомленні прийнятого рішення, вказавши, що вони беруть на себе за нього повну відповідальність, і будь-якого тиску з боку Коболєва вони не зазнавали.

Слідчий суддя визнав твердження прокурора маніпулятивними

Йдеться про твердження, що більшість членів наглядової ради є іноземцями, а тому не володіють знаннями українського законодавства. Ці твердження суддя також визнав такими, що суперечать ідеї корпоративного управління в акціонерних товариствах та дискредитують роль міжнародних експертів в складі наглядових та контролюючих органів.

Обмеження, передбачені постановою Кабміну на дії голови правління НАК не поширювались

Як зазначає адвокат, ця постанова регулює обмеження щодо порядку встановлення премій уповноваженими на це суб’єктами, а не процедуру ініціювання такої премії іншими особами. А так як встановлення розміру премій голові правління належить до виключної компетенції наглядової ради, порушення вимог постанови не було.

Встановлення розміру винагороди є виключною компетенцією наглядової ради

Указані повноваження визначені устатуті "Нафтогазу". Суд не встановив наявність у Коболєва повноважень, які б надавали йому можливість впливати на прийняття рішень щодо встановлення розміру його винагороди.

Водночас суддя зазначив, що процес прийняття рішення про виплату премії голові правління НАК є багатоетапним та передбачає участь у ньому ряду незалежних суб’єктів. Дії Коболєва є початковим і невизначальним етапом такого процесу.

Тож, ВАКС постановив, що підозра, пред’явлена Андрію Коболєву є необгрунтованою.

"Прокуратура вже подала апеляційну скаргу на рішення Вищого антикорупційного суду України. Подала ще до отримання повного тексту рішення. Тому тепер вже Апеляційна палата ВАКС повинна оцінити як наші доводи, так і висновки слідчого судді, та прийняти кінцеве рішення в питанні обрання запобіжного заходу", – підсумував адвокат.

Як повідомлялося, прокурор у суді наполягав на застосуванні до Коболєва запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у розмірі 365 млн₴

Нагадаємо, 19 січня повідомили про підозру колишньому голові правління НАК "Нафтогаз України" Адрію Коболєву. Слідство вважає, що він у травні 2018 року всупереч вимогам законодавства видав наказ про преміювання працівників компанії, на підставі якого йому виплатили майже 261 млн грн (еквівалент $10 млн).

Источник: Компромат