Євросоюз створить новий фонд для військової допомоги Україні на 20 мільярдів євро,

єс,євросоюз

Цього тижня європейські дипломати розпочнуть розгляд нового плану, який дає змогу розблокувати військову допомогу Україні.

Про це пишуть Bloomberg та WSJ з посиланням на проєкт плану, представлений 19 січня, передає Forbes.

План передбачає створення спеціального фонду, до якого спрямують 6,5 млрд євро з Європейського фонду миру, а також упродовж 2024-2027 років передаватимуть по 5 млрд євро на рік.

Новий механізм дозволить використати гроші фонду для компенсації витрат країн ЄС на спільні закупівлі зброї для України – безпілотників, ракет для ППО та боєприпасів. Частину коштів також спрямують на підготовку українських військових в ЄС.

Як зазначає WSJ, після схвалення нового плану, країни ЄС зможуть повернути до своїх бюджетів понад 20 млрд євро із фондів Євросоюзу в обмін на "десятки мільярдів євро" військової допомоги, яку вони нададуть Україні наступні чотири роки.

Зазначається, що країни ЄС вже у 2024 році зможуть отримати компенсацію за військову допомогу у розмірі 7,5 млрд євро.

Лідери ЄС можуть розглянути пропозицію щодо нового плану на саміті 1 лютого.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну країни ЄС схвалили сім пакетів військової допомоги Києву на загальну суму 3,5 млрд євро, а також виділили 2 млрд євро на постачання боєприпасів. Водночас уряд Угорщини заблокував восьмий пакет військової допомоги Україні.

Автор: Юлiя Недашківська