Габріель Атталь — новий прем’єр Франції і можливий наступник Макрона

Елізабет Борн перед церемонією передачі повноважень новому прем’єру, Париж, 9 січня 2024 р.

Елізабет Борн перед церемонією передачі повноважень новому прем’єру, Париж, 9 січня 2024 р.

«Пане Президенте, ви висловили бажання призначити нового Прем’єр-міністра», — такими словами починається лист з проханням про відставку Елізабет Борн, яка протрималася на посаді 20 місяців. Увесь цей час політик покірно виконувала волю Макрона і прийняла на себе хвилю критики за непопулярні реформи, які втілювала за наказом президента. Поміж них скандальна пенсійна реформа й реформа імміграційної політики, яка виявилася такою радикальною, що посварила президентську більшість. У своєму новорічному зверненні Макрон пообіцяв французам політичне оновлення й нову амбітну стратегію для Франції. Попросивши Борн про відставку, Макрон узявся за серйозну чистку у своїх рядах.

Атталь — єдиний шанс протистояти Ле Пен у 2027?

Провідником обіцяних Макроном змін має стати Габріель Атталь, який злетів сходинками політичної кар’єри за надзвичайно короткий час. Політик почав своє зростання у команді Франсуа Олланда перед тим, як перейти до новоствореної політичної сили Макрона перед виборами 2017 року.

Атталь не прогадав — Макрон одразу розгледів у ньому талант та влаштував своєму протеже ротацію на ключових посадах, від речника уряду до міністра бюджету і міністра освіти. «Я всім йому завдячую», — висловився про президента Атталь. Цілком можливо, що Макрон впізнає в Атталі самого себе, і не лише через солідне резюме у відносно молодому віці. Атталь зміг проявити себе як надзвичайно гнучкий політик, який зміг утримати зв’язки з соціалістичним крилом політичних сил та водночас здобути популярність між традиційних правих, «Республіканців». Свого часу подібна центристська стратегія Макрона здійснила фурор у французькій політиці у 2017 році і дозволила йому стати президентом.

Новопризначений прем’єр-міністр Габріель Атталь під час церемонії передачі повноважень, Париж, 9 січня 2024 р.

Новопризначений прем’єр-міністр Габріель Атталь під час церемонії передачі повноважень, Париж, 9 січня 2024 р.

Призначення Атталя прем’єром може стати першим кроком до його поступу у ролі «спадкоємця» Макрона на виборах 2027 року, коли сам президент вже не зможе балотуватися. Ставка на молодого і амбітного протеже — це відповідь з боку Макрона Марін Ле Пен, яка теж підготувала собі наступника — харизматичного 28-річного Жордана Барделла. Відомо, що сама Ле Пен досі не відмовилася від амбіцій на президентське крісло, а Жордан Барделла, вочевидь, потрібен їй для приваблення молодших виборців. У випадку перемоги вона буде готова посадити його у крісло прем’єра.

Нова стратегія Ле Пен, або Перспективні французькі «друзі» Путіна

Інше поле конкуренції з «Національним зібранням», через що Макрону важливо оновити імідж своєї політичної сили, — вибори до Європарламенту в червні. За останніми опитуваннями, крайні праві підходять до позначки у 30% голосів у Франції, тоді як президентська більшість за останні півроку втратила майже 4%.

Атталь за тривалу допомогу Україні

Атталь — відданий макроніст, який ні на крок не відступає від політики президента. Він жодного разу публічно не висловився проти близьких серцю Макрона реформ. Водночас зумів привабити правий і ультраправий електорат, коли на посаді міністра освіти заборонив у французьких школах абаю, мусульманський одяг для дівчат, і виступив за повернення шкільної форми.

У своїх висловлюваннях про Україну молодий політик слово в слово повторив обіцянку президента надавати підтримку Києву «стільки, скільки це буде необхідно», а також неодноразово висловив захоплення героїзмом українців. У листопаді під час візиту першої леді Олени Зеленської до Парижа Габріель Атталь як тодішній міністр освіти організував разом з Бріжит Макрон візит до школи, де навчаються українські учні.

Перша леді України Олена Зеленська під час візиту до паризької школи, де навчаються діти з України, яку вона відвідала разом з міністром національної освіти та молоді Габріелем Атталем та першою леді Франції Бріжит Макрон, Париж, 9 листопада 2023 р.

Перша леді України Олена Зеленська під час візиту до паризької школи, де навчаються діти з України, яку вона відвідала разом з міністром національної освіти та молоді Габріелем Атталем та першою леді Франції Бріжит Макрон, Париж, 9 листопада 2023 р.

За наступні дні Атталь, поміж іншого, має визначитися, чи змінює міністра оборони та міністра закордонних справ. Однак ці призначення не принесуть суттєвих змін для відносин з Україною, адже міжнародну політику у Франції визначає безпосередньо президент.

За останніми опитуваннями, 36% французів вважають, що Габріель Атталь буде «хорошим прем’єром». Політик дедалі більше йде на прямий контакт з населенням і дав кілька відвертих інтерв’ю, в яких зізнався, що був жертвою булінгу у школі та відкрито заявив про свою гомосексуальність.

У партії Макрона та зі сторони «Руспубліканців» Атталя розхвалюють на всі боки та вбачають у ньому «талант на службі у Республіки». Тим часом крайньоліві та крайньоправі сили вже розкритикували призначення. Атталя називають «аватаром» Макрона й кажуть, що він не став прем’єром, а повернувся до посади «речника». Очевидно одне, рішення Макрона викликало великий резонанс, і за рухами нового прем’єра прискіпливо стежитиме вся Франція.

Габріель Атталь та президент Емманюєль Макрон

Габріель Атталь та президент Емманюєль Макрон