Не вірять у нові санкції на рівні ЄС: Фінляндія самостійно заборонить імпорт російського газу морем

спг,японія

Уряд Фінляндії планує заборонити імпорт російського скрапленого газу (LNG) з 2025 року, рішення ухвалять на національному рівні, бо Євросоюз досі не зміг домовитися про спільні санкції.

Про це міністр з питань клімату та навколишнього середовища Фінляндії Кай Мюккянен заявив газеті Helsingin Sanomat, передає Liga.net.

"Не хочу обіцяти якусь конкретну дату, але, сподіваюся, наступного року ми будемо в ситуації, коли діятиме заборона", – розказав він.

Міністр додав, що обсяги імпорту російського LNG у Фінляндію невеликі, але йдеться про принципове рішення.

"Було б простіше, якби це було спільне рішення Євросоюзу, але деякі країни-члени не готові. На рівні ЄС таке рішення ухвалити неможливо, це факт", – додав він.

Фінляндія більше не імпортує трубопровідний газ з Росії, але продовжує купувати зріджений газ, пояснюючи це контрактними зобов’язаннями. Угода між фінською компанією Gasum і російським "Газпромом" укладена за принципом "бери або плати", тому навіть якби Фінляндія припинила брати законтрактовані обсяги, вона повинна була б їх оплатити. У Gasum стверджують, що купують мінімальну допустиму контрактом кількість газу.

Читайте також: Санкції зірвали запуск найбільшого у Росії заводу з виробництва скрапленого газу, – Reuters

Як повідомлялося, минулого року країни Євросоюзу збільшували імпорт скрапленого природного газу (LNG) із Росії, хоча загалом імпорт російського газу до ЄС значно зменшився.

Нагадаймо, Євросоюз не зміг домовитися про запровадження санкцій проти російського газу, але навесні 2024 року має набрати чинності норма, що дозволить державам-членами забороняти його імпорт з міркувань безпеки. Латвія та Литва вже заборонили імпорт російського газу на національному рівні, не чекаючи цих змін, тоді як Фінляндія вирішила їх дочекатися.

Трубопровідний газ Gasum не отримує з 21 травня 2022 року через виставлення Росією не передбачених контрактом умов про оплату в рублях. 22 травня 2023 року компанія оголосила, що не змогла врегулювати суперечку з "Газпромом" щодо експорту у терміни, визначені судом, тому вирішила розірвати контракт.

При цьому компанія продовжила отримувати російський LNG із заводу "Кріогаз-Висок" у Ленінградській області.

Автор: Михайло Орлюк